Indyk z dynią i porem w mleczku kokosowym-prawie curry ;)

Pyszne, lekkie danie na jesienne chłody, z wykorzystaniem smakowitej dyni. W swej prostocie, szybkości przygotowania i użyciu produktów, przypomina curry, ale nie jest to typowe curry. Mimo to potrawa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca. Tak smaczna, że przygotowywałam ją już dwa razy i na pewno jeszcze niejednokrotnie przygotuję. Polecam zarówno na codzienny obiad jak i na kolację ze znajomymi.

Indyk z dynią i porem w mleczku kokosowym

Składniki:

  • 800 gramów filetu z piersi indyka
  • ok. 450 gramów dyni startej na tarce na dużych oczkach (waga po obraniu i wydrążeniu)
  • 1 por posiekany cienko (biała i jasnozielona część)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  • oliwa lub olej kokosowy
  • ok. 300 ml wrzątku lub bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub około 2-3 cm świeżego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry utartych w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego) utartych w moździerzu
  • świeża natka lub kolendra
  • sok z limonki do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Filet z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem kajeńskim, wymieszać.  W rondlu lub w głębokiej patelni, na niewielkiej ilości oliwy lub oleju kokosowego obsmażyć partiami indyka na złoto. Indyka zdjąć z patelni i odstawić.
Na patelnię wlać odrobiną tłuszczu i wrzucić posiekanego pora. Chwilę podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i razem smażyć jeszcze chwilkę, by czosnek zapachniał. Dodać imbir, kurkumę, kumin i kolendrę. Wymieszać. Dodać dynię, oprószyć ją szczyptą soli, wymieszać. Wlać wrzątek lub bulion. Dusić aż dynia zmięknie.
Do garnka/patelni dodać indyka i wlać mleko kokosowe. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i razem na wolnym ogniu pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim/chili oraz sokiem z limonki, jeśli jej używacie. Dodać posiekaną natkę lub kolendrę. Serwować z ryżem ugotowanym na sypko.

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.