Pierogi pieczone z farszem z dyni, orzechów laskowych i suszonych pomidorów

Pyszne pieczone pierogi w jesiennym wydaniu, z farszem z dyni, orzechów laskowych i suszonych pomidorów. Pachnące i smakujące wszystkim tym, co teraz mamy najlepszego. Wspaniałe na obiad, ale jeśli coś zostanie sprawdzą się rewelacyjnie w roli lanczu w pracy czy w szkole. Sycące i pożywne. Polecam :)

Zdjęcie:

Składniki farszu:

  • około 700 – 800 gramów dyni (waga po wydrążeniu i obraniu – jeśli używamy dyni hokkaido, pomijamy obieranie)
  • główka czosnku
  • 30 połówek suszonych pomidorów
  • 150 gramów mielonych orzechów laskowych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • oregano

Sposób przygotowania farszu:

Dynię pokroić w niewielkie kawałki, skropić oliwą (tyle, by się kawałki ładnie w niej obtoczyły), oprószyć solą, pieprzem kajeńskim oraz oregano. Wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na blaszce położyć też główkę czosnku w całości. Dynię z czosnkiem piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 35-40 minut.
Po upieczeniu dynię ostudzić, przełożyć do miski. Czosnek wyłuskać z osłonek i dodać do dyni. Następnie całość zblendować. Można też starannie rozgnieść widelcem. Do masy dodać orzechy i posiekane suszone pomidory. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Przed formowaniem pierogów, farsz można schłodzić w lodówce. Stanie się bardziej zwarty i łatwiej będzie lepić pierożki.

Składniki ciasta:

Składniki ciasta (na około 50 sztuk)

  • 550 gramów mąki pszennej typ 650 (1 i 3/4 szklanki)
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy
  • ok. 250 ml ciepłej wody (tyle ile zajmie ciasto)
  • 1 jajo rozmącone – do posmarowania pierogów po wierzchu
  • opcjonalnie czarnuszka, sezam lub mak do posypania pierogów po wierzchu

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę przesiać do miski (misy miksera, jeśli to on będzie zagniatał ciasto), wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie w środku mąki i wkruszyć w nie drożdże, które następnie polać łyżeczką miodu. Wlać też 3 łyżki wody i wymieszać grzbietem łyżki, by drożdże się rozpuściły. Wlać oliwę oraz pozostałą wodę. Całość wymieszać, po czym zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również lekko pooliwić. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę/blat i lekko zagnieść. Następnie odcinać kawałki ciasta i rozwałkowywać na grubość nieco większą niż na klasyczne gotowane pierogi. Wycinać kubkiem krążki o średnicy około 8 cm. Na każdy krążek nakładać sporą łyżeczkę farszu, sklejać (nie trzeba tego robić tak starannie jak w przypadku pierogów gotowanych) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pieróg nakłuć wykałaczką i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziarnami, jeśli ich używamy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 22 minuty.

Zdjęcie:

Zdjęcie:

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.