Kotlety soczewicowo – jajeczne

Gościły już na blogu kotlety jajeczne w dwóch odsłonach. Tym razem kotlety wzbogaciłam  przez dodanie do nich czerwonej soczewicy. Wyszły bardzo smaczne, delikatne i soczyste, a także pożywne i sycące. Jeśli nie macie pomysłu na użycie zalegającej w szafce soczewicy lub kupiliście za dużo jajek, te kotlety będą doskonałym pomysłem na spożytkowanie tych produktów. Na pewno polubią je zarówno dzieci jak i dorośli.

Zdjęcie:

Kotlety soczewicowo – jajeczne

Składniki (9 dużych kotletów):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 6 jajek (M) ugotowanych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko surowe
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • oliwa lub olej

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować do miękkości w dwóch szklankach wody. Gotować do odparowania wody.
Na niewielkiej ilości oliwy lub oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać ją do ugotowanej soczewicy. Dodać do niej też ugotowane jajka, pokrojone w niedbałą kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zblendować na gładką masę. Następnie masę doprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim lub chili, oregano oraz natką pietruszki. Masę zagęścić bułką tartą. Musi jednak pozostać dość luźna, by kotlety nie wyszły soczyste i delikatne.
Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować delikatnie kotlety, obtaczając je w bułce tartej.
Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju lub upiec w piekarniku, rozgrzanym  do 200 stopni przez pół godziny. Kotlety piekę układając je na papierze posmarowanym delikatnie olejem i obracając je w połowie czasu pieczenia.

Zdjęcie:

Zdjęcie:

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.