Grillowana cukinia marynowana

Dość późno pojawia się ten przepis, ale to dlatego, że ową cukinię przygotowuję, kiedy zrywam ostatnie cukinie w sezonie. Widziałam jednak, że wciąż można kupić w sklepie ładną cukinię w niewielkiej cenie, więc zdążycie jeszcze bez problemu zrobić kilka słoiczków. A jeśli macie dość przetworów na ten rok, zachowajcie przepis na kolejne sezony. Cukinia przygotowana w ten sposób jest pyszna i u nas po prostu znika z półek spiżarni. Polecam gorąco:)

Grillowana cukinia marynowana

Składniki zalewy:

  • 1,5 litra wody
  • 1/4 litra octu
  • 50 gramów soli
  • 200 gramów cukru

Sposób przygotowania zalewy:

Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować.

Pozostałe składniki:

  • cukinia (niewielkie sztuki)
  • gorczyca biała (ok. 1/2 łyżeczki na słoik)
  • czosnek ( 1-2 ząbki na słoik)
  • oliwa lub olej

Sposób przygotowania:

Cukinię pokroić na około 1cm plastry. Umieścić w misce, polać oliwą lub olejem. Tyle tylko, by obtoczyć plastry cukinii. Plastry grillować na patelni grillowej lub dowolnym grillu do uzyskania ładnych paseczków.
Do każdego słoika włożyć czosnek oraz gorczycę, po czym wypełnić plastrami grillowanej cukinii. Zalać zalewą. Pasteryzować ok. 8-10 minut od momentu zagotowania się wody.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.