Zupa – krem z cukinii z fetą

Błyskawiczna w przygotowaniu, lekka i smaczna zupa z cukinii z fetą sprawdzi się zarówno w roli codziennego  obiadu jak i podczas przyjęcia. Chętnie zjedzą ją także dzieci. Zupę doprawiłam sporą ilością natki pietruszki, dzięki czemu zyskała zarówno na smaku jak i na wartości odżywczej. Jeśli Wam zasmakuje, polecam zamrożenie pokrojonej w kostkę cukinii, by móc się cieszyć jej smakiem także zimą.

Zupa – krem z cukinii z fetą

Składniki:

  • ok. 1,1-1,2 kg cukinii (waga po wydrążeniu)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 250 ml bulionu lub wrzątku
  • 200 gramów fety
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego + do podania
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać drobno i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i razem jeszcze chwilę smażyć. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę, odrobinę soli i smażyć wraz z cebulą i czosnkiem, często mieszając przez 2-3 minuty. Wlać bulion i gotować do miękkości. Dodać natkę pietruszki posiekaną oraz pokruszoną fetę i całość zblendować na gładki krem. Dodać podhartowany uprzednio odrobiną zupy jogurt. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem czarnym i ewentualnie solą. Podawać z kleksami jogurtu i ewentualnie z grzankami.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.