Grillowana cukinia zapiekana w pomidorach z mozzarellą i bazylią

Lubicie cukinię? Ja bardzo. Głównie za to, że można nadać jej dowolny smak, gdyż jej własny jest neutralny. A poza tym można ją wykorzystać do wielu dań. Od przystawek, przez zupy, dania główne, aż do deserów. Dziś proponuję Wam przygotowanie pysznej, wegetariańskiej zapiekanki z cukinią w roli głównej, okraszonej wyrazistym sosem pomidorowym i mleczną, przyjemnie ciągnącą się mozzarellą. Całość zaś cudownie aromatyzuje spora ilość świeżej bazylii. Zapiekankę można zjeść bez dodatków lub z kawałkiem dobrego pieczywa. Dla mięsożerców będzie świetnym uzupełnieniem posiłku mięsnego. Polecam:)

Grillowana cukinia zapiekana w pomidorach z mozzarellą i bazylią

Składniki( forma do zapiekania ok. 26 cm x16 cm):

  • 4 cukinie
  • ok. 1,2 kg pomidorów (7 dużych sztuk)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • pęczek świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól
  • chili
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Cukinie pokroić wzdłuż na około 1 cm plastry. Z zewnętrznych plastrów ściąć skórkę. Każdy plaster posmarować oliwą – pędzelkiem lub dłonią. Następnie ugrilllować ją na patelni grillowej lub na dowolnym grillu do powstania ładnych zrumienionych pasków. Przy braku patelni grillowej i grilla można plastry upiec w piekarniku (200 stopni, aż zmiękną).
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę go podsmażyć. Dodać pomidory i smażyć całość do zgęstnienia. Na koniec doprawić do smaku chili, solą oraz porwaną w dłoniach lub posiekaną bazylią. Część listków bazylii odłożyć do przekładania warstw zapiekanki.
W naczyniu do zapiekania ułożyć plastry cukinii, oprószyć je solą i czarnym pieprzem. Na cukinię wyłożyć część sosu pomidorowego i trochę porwanej na kawałki mozzarelli oraz listki bazylii. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ja uzyskałam 4 warstwy.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut, do ładnego zrumienienia sera.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.