Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i zielonym kalafiorem

W moim domu wszyscy lubią faszerowane warzywa. Dlatego dość często je przygotowuję. To szybki i zdrowy obiad. Chętnie zjedzą go zarówno dorośli jak i dzieci.W farszu możemy przemycić tyle warzyw ile chcemy. Tym razem cukinię wypełniłam kaszą jaglaną, kurczakiem i zielonym kalafiorem. Taki farsz to samo dobro: witaminy i składniki odżywcze, a jednocześnie jest to danie sycące. Możemy taką cukinię podać z dowolną sałatą/surówką lub zjeść ją bez dodatków. Smacznego:)

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i zielonym kalafiorem

Składniki:

  • 5 cukinii
  • 500 gramów filetów z piersi kurczaka
  • 1 niewielki zielony kalafior (można zastąpić białym kalafiorem)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 gramów kaszy jaglanej (1 szklanka)
  • oliwa
  •  sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka oregano
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:

Cukinie przeciąć wzdłuż na pół i łyżką wydrążyć gąbczasty środek z ziarnami.
Kaszę przepłukać na sicie pod zimną, bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. W garnku zagotować dwie szklanki wody ze szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać kaszę, wymieszać, przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować 3-5 minut, po czym wyłączyć ogień i pozostawić kaszę pod przykryciem, by doszła, na około 10-15 minut.
Mięso pokroić w niewielką kostkę. Skropić je oliwą, oprószyć solą, pieprzem kajeńskim lub chili oraz oregano. Wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso na rumiano. Bez dodatkowego tłuszczu.
Mięso zdjąć z patelni, a na patelnię wraz z dwoma łyżkami oliwy, wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Cebulę zezłocić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć.
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze al dente. Po ugotowaniu podzielić na jeszcze mniejsze kawałeczki.
Kaszę, usmażone mięso, cebule z czosnkiem oraz kalafiora wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim lub chili, pieprzem czarnym oraz natką pietruszki.
Farszem napełnić wydrążone cukinie. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozzarellę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 25 – 30 minut, do ładnego zrumienienia się sera.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.