Kapuśniak z młodej kapusty z czerwoną soczewicą, ziemniakami i pomidorami

Lato nas jak na razie nie rozpieszcza i chłodnych dni jest więcej aniżeli upalnych, stąd ciepła zupa na obiad jest wciąż dobrym pomysłem. Tym razem proponuję Wam lekki kapuśniak z młodej kapusty, z młodymi warzywami, czerwoną soczewicą i ziemniakami. Zupę doprawiłam sporą ilością wędzonej, słodkiej papryki, dzięki czemu jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Taką paprykę kupicie już bez trudu w większości popularnych marketów. Nadaje zupie niepowtarzalny aromat wędzonki i sprawdzi się nie tylko w tej, ale w każdej innej wegetariańskiej zupie. Na koniec dodałam do zupy dużą ilość natki pietruszki i koperku. Zupa jest lekka, świeża i pyszna:)

Kapuśniak z młodej kapusty z czerwoną soczewicą, ziemniakami i pomidorami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 główki dużej kapusty (ok. 1 kg)
  • ok. 180 – 200 gramów młodej marchewki
  • ok. 50 gramów młodej pietruszki
  • ok. 50 gramów selera (jeden młody, mały seler)
  • ok. 350 gramów młodych ziemniaków (3  średnie sztuki)
  • 125 gramów czerwonej soczewicy (3/4 szklanki)
  • ok. 500 gramów pomidorów malinowych (3 średnie sztuki)
  • ok. 2,7 l wrzątku lub bulionu
  • olej rzepakowy
  • sól
  • papryka wędzona słodka ( 3-4 łyżeczki)
  • papryka ostra
  • pieprz czarny
  • sól
  • pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • pół pęczka koperku drobno posiekanego

Sposób przygotowania:

Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki wyszorować i pokroić: marchewkę i pietruszkę w krążki, selera w słupki lub kostkę, ziemniaki w większą kostkę. Kapustę posiekać. Soczewicę przepłukać na sicie po bieżącą wodą. Pomidory naciąć na czubku na krzyż i sparzyć wrzątkiem, po czym obrać ze skórki, pokroić, umieścić w rondelku lub na patelni i rozgotować na sos, zostawiając jednak trochę większych kawałków.
W garnku, na niewielkiej ilości zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i razem chwilę smażyć. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i selera i smażyć razem, często mieszając przez 2 minuty. Dodać kapustę, wlać wrzątek lub bulion i dodać trochę soli i ostrej papryki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywkę i gotować około 5 minut. Następnie dodać ziemniaki oraz soczewicę. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości ziemniaków. W tym czasie soczewica również się ugotuje. Na koniec dodać pomidory i całość doprawić do smaku solą, papryką wędzoną, ostrą papryką, pieprzem oraz natką pietruszki i koperkiem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.