Kasza gryczana z indykiem, botwiną i bobem

To bardzo smaczne sezonowe danie obiadowe z jednej patelni. Jedynie bób wymaga ugotowania w osobnym garnku. Jeśli nie dysponujecie w danej chwili bobem, możecie z niego zrezygnować lub zastąpić go groszkiem, dodając groszek pod koniec gotowania lub fasolką (może być z puszki). Możecie też użyć innej kaszy, pamiętając jednak, że każda kasza wymaga innego czasu gotowania. Danie jest smaczne także na zimno, więc możecie je zabrać w pojemniku do pracy, by zjeść zdrowy posiłek w ciągu dnia. Jest to także propozycja na wykorzystanie botwinki w inny sposób, aniżeli tylko w zupie. Polecam:)

Kasza gryczana z indykiem, botwiną i bobem

Składniki:

  • 350 – 400 gramów filetu z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 250 gramów bobu
  • 100 gramów kaszy gryczanej palonej (1/2 szklanki)
  • 1 szklanka wrzątku lub więcej jeśli płyn w potrawie za szybko odparuje
  • ok. 2,5 łyżki octu winnego
  • oliwa
  • sól
  • chili
  • pieprz czarny
  • 1/2 pęczka świeżego koperku drobno posiekanego

Sposób przygotowania:

Bób ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać.
Umytą botwinkę podzielić: osobno buraczki, łodyżki i liście. Buraczki pokroić na kawałki: kostkę lub plasterki. Łodyżki pokroić na ok. 1cm kawałki. Liście posiekać.
Mięso umyć, osuszyć starannie papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałeczki. Skropić oliwą, oprószyć solą i chili, wymieszać.
Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso na rumiano i zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię wlać trochę oliwy i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz od razu buraczki. Smażyć razem przez chwilę, po czym dodać kaszę. Wymieszać i smażyć razem jeszcze przez minutę. Wlać wrzątek, wsypać szczyptę soli, przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić przez 10 minut. Od czasu do czasu przemieszać.
Następnie dodać łodyżki botwinki i w razie potrzeby dolać nieco wrzątku. Dodać odłożone uprzednio mięso oraz obrany bób. Wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Stale kontrolować ilość płynu i w razie potrzeby nieco dolać. Ostatecznie płyn powinien niemal całkowicie odparować. Dodać liście botwinki. Wymieszać. Kiedy liście zwiędną, potrawę doprawić octem winnym, solą, chili oraz pieprzem czarnym świeżo mielonym. Na koniec dodać koperek.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.