Indyk w sosie jogurtowym ze szparagami, cukinią i porem

Indyk w sosie jogurtowym ze szparagami i cukinią to propozycja lekkiego, szybkiego obiadu z sezonowymi warzywami. Danie łatwo można modyfikować, zastępując cukinię i szparagi innymi warzywami (np. groszkiem, dynią, fasolką itp.). Teraz jednak, póki sezon na szparagi trwa, radzę z nich nie rezygnować. Wszak wkrótce się skończą. Sos można serwować z ziemniakami, dowolnymi kaszami, ryżem… oraz sezonową surówką. Polecam zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad.

Indyk w sosie jogurtowym ze szparagami, cukinią i porem

Składniki:

  • 1 mały por (biała i jasnozielona część) cieniutko pokrojony
  • 1 cebula
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szparagów zielonych pokrojonych w niewielkie kawałki
  • ok. 800 gramów filetu z indyka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 pęczka świeżego koperku drobno posiekanego
  • 6-8 łyżek jogurtu naturalnego (można też użyć kwaśnej śmietany)
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 500 – 550 ml bulionu lub wrzątku

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w niewielką kostkę (ok. 3 cm), włożyć do miski, skropić oliwą, oprószyć solą oraz chili i wymieszać. W rondlu/głębokiej patelni partiami usmażyć indyka na złoto, po czym wyjąć z rondla i odstawić.
W tym samym naczyniu na niewielkiej ilości oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pora oraz przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek, wymieszać i chwilę razem smażyć aż por zmięknie. Dodać cukinię, odrobinę posolić i smażyć razem przez kilka minut. Po czym dodać szparagi, podlać odrobiną bulionu/ wrzątku i dusić 3 minuty, by szparagi zmiękły. Następnie dodać odłożone wcześniej mięso i wlać pozostały bulion.
Mąkę wymieszać grzbietem łyżki z dwoma łyżkami jogurtu. Dodać pozostały jogurt i wymieszać. Następnie dodawać po jednej łyżce, kilka łyżek gorącego płynu z rondla, za każdym razem starannie mieszając. Mieszaninę wlać do rondla, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, lubczykiem oraz koperkiem. Serwować z ziemniakami lub kaszą oraz sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.