Roladki schabowe w boczku faszerowane ogórkiem kiszonym w sosie z warzywami

Dzisiaj proponuję Wam danie inspirowane klasyczną kuchnią polską. Roladki schabowe w plasterkach cieniutkiego boczku, faszerowane ogórkami kiszonymi mają wyrazisty, głęboki smak. Sos wzbogaciłam warzywami, które zagęściły go i dodały aromatu. Dzięki nim możemy też pominąć w daniu bulion, a użyć wody. Danie nie starci przez to na smaku. Potrawa doskonale sprawdzi się jako niedzielny czy świąteczny obiad. Polecam każdemu kto znudził się już klasycznym schabowym w panierce i nie tylko:)

Roladki schabowe w boczku faszerowane ogórkiem kiszonym w sosie z warzywami

Składniki:

  • 1 kg schabu pokrojonego w około 1 cm  plastry
  • 1 cebula
  • 1 marchewka starta na tarce na dużych oczkach
  • 1/4 niewielkiego selera startego na tarce na dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gramów cieniutkich plasterków boczku
  • ok. 1,5 szklanki wody lub bulionu
  • musztarda (kilka łyżeczek)
  • 4 – 5  ogórków kiszonych pokrojonych w słupki
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • papryka ostra
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 3 łyżki lubczyku drobno posiekanego (można użyć też suszonego)

Sposób przygotowania:

Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Następnie każdy plaster z jednej strony oprószyć solą oraz ostrą papryką i posmarować cienko musztardą. Na każdym plasterku schabu ułożyć wzdłuż ogórki kiszone i zwinąć ciasno w roladkę. Każdą roladkę obwinąć plasterkami boczku.
W rondlu czy patelni na niewielkiej ilości oleju obsmażyć każdą roladkę na rumiano. Po czym wyjąć je na talerz i odstawić.
Do rondla/patelni wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić ją. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem przesmażyć. Dodać odłożone wcześniej roladki, wlać wodę/bulion i dodać marchewkę i selera. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimum, przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa ok. 30 – 40 minut. W międzyczasie sprawdzać, czy płyn zanadto nie odparował, jeśli tak, podlać odrobinę i obrócić roladki.
Pod koniec duszenia, mąkę rozprowadzić odrobiną płynu z rondla lub dodatkową wodą, tak by nie było grudek. Najlepiej rozetrzeć grzbietem łyżki dodając po łyżce płynu. Gotową mieszaninę wlać do rondla, wymieszać, zagotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, natką pietruszki i lubczykiem.
Danie serwować z ziemniakami lub kaszą oraz sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.