Ciastka pieguski z orzechami, migdałami i czekoladą

Pyszne ciastka najeżone orzechami i czekoladą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne do wspólnego pieczenia z dziećmi. Przepis łatwo można zmodyfikować, dostosowując do tego co aktualnie mamy w szafce. Można dodać dowolne orzechy, więcej lub mniej czekolady. Wedle własnego gustu i smaku. Życzę Wam pysznej zabawy:)

Ciastka pieguski z orzechami, migdałami i czekoladą

Składniki:

  • 250 gramów miękkiego masła
  • 200 gramów cukru
  • 450 gramów mąki pszennej
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gramów płatków migdałowych
  • 50 gramów orzechów laskowych posiekanych
  • 50 gramów orzechów włoskich posiekanych
  • 50 gramów czekolady deserowej pokrojonej na niewielkie kawałki

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera lub w makutrze. Następnie dodać jajka i ponownie utrzeć na gładką masę. Potem dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałowe i czekoladę. Dłonią połączyć składniki w całość.
Lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią.
Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do do 190 stopni około 12-15 minut. U mnie piekły się dokładnie 13 minut.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.