Pulpeciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Pulpeciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej to propozycja bezmięsnego dania głównego. Pulpeciki są bardzo smaczne. Chrupiące z wierzchu, a aksamitnie delikatne w środku. Do tego lekki sos pomidorowy. Pulpeciki można podać dodatkowo z makaronem lub dobrej jakości pieczywem, by danie było treściwsze. Bardzo polecam nie tylko wegetarianom:)

 

Pulpeciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Składniki na pulpety(ok. 30 sztuk):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 2 puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • chili
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania pulpecików:
Kaszę opłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 2 szklanki wody ze szczyptą soli. Do gotującej się wody, wsypać kaszę, przemieszać, przykryć i pod przykryciem na wolnym ogniu gotować przez 5 minut. Następnie wyłączyć ogień i pozostawić kaszę na 15 minut, by doszła. Ostudzić.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę.
W misce umieścić ciecierzycę, połowę kaszy, zeszkloną cebulę i zblendować na gładką masę. Dodać pozostałą kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki i wymieszać. Masę doprawić do smaku solą, chili, czarnym pieprzem, majerankiem. Na koniec dodać jajko i raz jeszcze starannie wymieszać.
Do miseczki nalać sobie trochę oleju. W oleju maczać dłonie i formować małe pulpeciki. Pulpeciki układać na talerzu lub desce, wysmarowanej oliwą, by pulpeciki nie przywarły.
Następnie smażyć pulpeciki na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na złoto. Najlepiej partiami, wymieniając za każdym razem olej.
Serwować pulpeciki z sosem pomidorowym i dowolnie z makaronem lub dobrym pieczywem.

 Składniki sosu pomidorowego:

  • 2 duże puszki pomidorów (2 razy 800 gramów)
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól
  • chili
  • oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie odrobina miody, jeśli pomidory okazałyby się zbyt kwaśne

Sposób przygotowania sosu:

Na oliwie zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory, wstępnie posolić, doprowadzić do wrzenia i przy lekko uchylonej pokrywce dusić sos około pół godziny. Następnie można zblendować sos na gładko, ale nie jest to konieczne. Sos doprawić do smaku solą, oregano, chili oraz natką pietruszki. Gdyby sos był zbyt kwaśny (zdarza się to przy pomidorach puszkowych) można dosmaczyć go 1-2 łyżeczkami miodu.

2 Komentarze

  1. Zrobiłam dwie wersje. Jedna dokładnie wg przepisu, a drugą porcję wrzuciłam prosto do sosu bez smażenia na oleju. Obydwie pyszne! Pulpeciki pięknie i szybko się formują i niebiańsko smakują!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.