Kotlety jajeczne z koperkiem

Dla niektórych takie kotlety to wspomnienie z dzieciństwa. W moim domu rodzinnych takich kotletów się nie robiło, a jajko na obiad było podawane jedynie w formie jaja sadzonego. Nie pamiętam też takich kotletów z przedszkola. Zaczęłam je robić zaledwie kilka lat temu, kiedy natknęłam się gdzieś na przepis. Przepis prędko został przeze mnie zmodyfikowany i w zasadzie za każdym razem powstają nieco inne kotlety. Tym razem zrobiłam je w wersji koperkowej, gdyż jaja ze świeżym koperkiem lubią się bardzo. Te kotlety natomiast bardzo lubią się z młodymi ziemniakami, na które niestety trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale warto sobie wówczas przypomnieć o tych kotletach, a tymczasem podać je z dostępnymi ziemniakami z wody lub ulubioną kaszą i obowiązkowo z sezonową surówką.

Kotlety jajeczne z koperkiem

Składniki (7 sztuk):

  • 10 jaj ugotowanych na twardo i obranych
  • 2 jajka surowe
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz kajeński lub chili lub pieprz czarny
  • 4-5 łyżek posiekanego świeżego koperku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka posiekać drobno. Wbić do nich surowe jajka. Dodać bułkę tartą, posiekany koperek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim (lub chili, czy czarnym pieprzem). Z powstałej masy uformować 7 kotletów. Usmażyć je na złoto na rozgrzanym oleju. Serwować z ziemniakami lub kaszą i sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.