Bułeczki ziołowe nadziewane suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą

Te bułeczki zadowolą szczególnie podniebienia miłośników pizzy i innych włoskich smaków. U mnie cieszyły się wielkim wzięciem. Są fantastyczne, gdy nie chce nam się rano szykować kanapek, gdyż stanowią kanapkę samą w sobie;) Pyszne, puszyste, mięciutkie ciasto i aromatyczne, przywodzące na myśl wakacje, wnętrze. Polecam na co dzień, ale też myślę, że pięknie i pysznie będą się prezentowały także na wielkanocnym stole.

Bułeczki ziołowe nadziewane suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą

Składniki ciasta (15 sztuk):

  • 600 gramów mąki
  • 330 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 35 gramów drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek (można użyć oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Ponadto:

  • 2 kulki mozzarelli
  • ok. 45 połówek suszonych pomidorów
  • ok. 80 – 100 gramów salami pokrojonego w cieniutkie plasterki ( w wersji wegetariańskiej pomijamy)

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać miód i starannie razem wymieszać. Wlać kilka łyżek ciepłej wody (korzystając z wody podanej w przepisie), wymieszać i posypać łyżką mąki. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na około 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą, oregano i bazylią. W środku zrobić dołek, w który wlać oliwę, rozczyn i pozostałą wodę. Składniki ciasta wymieszać i wstępnie zarobić, formując kulę. Kulę wyjąć na stolnicę, oprószoną mąką i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (nie będzie się kleić).
Gotowe ciasto umieścić w misce, wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą lub włożyć do reklamówki i odstawić na około 1 godzinę, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 15 równych kawałków, po około 70 gramów każdy.
Każdy kawałek ciasta formować palcami na kształt placka. Na każdym placku ułożyć plaster lub dwa salami ( w wersji wege pomijamy), 3 kawałki suszonych pomidorów i trochę mozzarelli. Placek starannie zlepić tak jak lepi się pierogi, po czym uformować wrzecionowaty kształt, lekko oprószyć mąką i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Bułeczki piec około 12 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.