Marcepanowe serduszka – nie tylko na walentynki;)

Walentynki tuż, tuż i bez względu na to, czy widzimy zasadność tego święta, czy też nie, możemy ukochanej osobie przygotować jakichś smakołyk. Może właśnie te marcepanowe ciasteczka? Są pyszne. Kruche ciasto, skrywa słodkie, marcepanowe wnętrze. Oczywiście jeśli nie dysponujecie foremkami w kształcie serduszek, możecie użyć każdych innych, a nawet szklanki. Ciastka robi się bardzo szybko, toteż nie ma problemu, by przygotować je tuż przed podaniem. Można je też upiec ze sporym wyprzedzeniem, gdyż ciastka nie tracą na smaku podczas przechowywania. Polecam nie tylko na walentynki:)

Marcepanowe serduszka

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów masła
  • 120 gramów cukru
  • 1 jajko
  • ok. 100 gramów masy marcepanowej
  • ok. 60 gramów gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodać jajko i razem wszystko utrzeć. Dodać mąkę i zagnieść ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować na posypanej lekko mąką stolnicy i wyciąć serduszka (kółka lub inne kształty).
Na połowie serduszek położyć po kawałeczku masy marcepanowej i przykryć pozostałymi serduszkami. Delikatnie zlepić brzegi.
Ciastka ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 12 minut.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać strużką ciasteczka.

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.