Gulasz wołowy wypiekany z suszonymi pomidorami

Ten gulasz to propozycja dania obiadowego lub kolacyjnego. Ma wyjątkowy, głęboki smak, dzięki dodatkowi suszonych pomidorów. Ja użyłam doń także czerwonego, wytrawnego wina, ale jeśli chcecie, możecie wino zastąpić bulionem, a nawet wodą. Gulasz będzie równie dobry. Gulasz możemy podać z ziemniakami, pieczywem lub kaszami. Koniecznie w towarzystwie sezonowej surówki/sałaty. Polecam :)

Gulasz wołowy wypiekany z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • ok. 1 kg wołowiny (użyłam mięsa z udźca)*
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/4 selera
  • 1 duża marchew
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa spod suszonych pomidorów
  • sól
  • chili
  • rozmaryn
  • oregano
  • 1,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina (można je zastąpić także wodą lub bulionem, choć polecam użyć wina)
  • 1 szklanka wody lub bulionu

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć starannie ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Selera pokroić w kostkę, marchewkę w plastry. W rondlu, na oliwie spod suszonych pomidorów, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażyć. Dodać mięso i na dużym ogniu szybko obsmażyć, by pory mięsa się zamknęły. Oprószyć mięso solą, chili, rozmarynem i oregano. Wymieszać. Dodać marchew, selera oraz suszone pomidory (można je pokroić w paski lub dać w całości). Całość oprószyć mąką, wymieszać, wlać wino oraz wodę/bulion. Doprowadzić do wrzenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec do miękkości mięsa.  W zależności od użytego mięsa od 2 – 4 godzin. Włókna mięsa powinny się bez trudu rozchodzić. Od czasu do czasu należy zajrzeć do gulaszu, przemieszać i w razie potrzeby podlać odrobiną płynu. Pod koniec pieczenia doprawić do smaku solą, chili, rozmarynem, oregano, czarnym pieprzem. Serwować z pieczywem, ziemniakami, kaszami oraz zieleniną.

*Do tego gulaszu możecie spokojnie użyć tańszych kawałków wołowiny, jak ta z udźca, czy łopatki, gdyż długie wypiekanie w niskiej temperaturze, sprawi, iż mięso będzie mięciutkie i delikatne.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.