Orzechowiec – ciasto biszkoptowe z maślanym kremem kawowo – orzechowym i orzechową bezą

Nie każde ciasto, nie każdy deser musi i może być tym z gatunku zdrowych. Dziś więc dla równowagi proponuję Wam pyszne ciasto biszkoptowe, przełożone maślanym kremem kawowo – orzechowym z siekanymi orzechami włoskimi. W samym środku ciasta zaś znajduje się orzechowa wkładka bezowa z orzechami laskowymi. Wierzch polany czekoladą i posypany kolejną porcją orzechów. Zapewne jeden kawałek ma milion kalorii, ale wielbicielom słodkości daje też mnóstwo przyjemności :) Myślę, że można sobie przypomnieć o tym cieście w okolicach nadchodzących świąt. Polecam na co dzień i od święta :)

Orzechowiec – ciasto biszkoptowe z maślanym kremem kawowo – orzechowym i orzechową bezą

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania biszkoptu:

Piekarnik włączyć na 180 stopni. Obie mąki przesiać do miseczki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, pilnując, by do białek nie dostała nawet odrobina żółtka. Miska do której wbijamy białka musi być absolutnie sucha. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, stale ubijając. Potem dodawać po jednym żółtku, za każdym razem starannie ubijając. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką/łyżką. Masę biszkoptową wyłożyć na blachę wyścieloną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt ostudzić, zdjąć folię i przekroić na dwa blaty.

Składniki orzechowej bezy:

  • 4 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu (można pominąć)

Sposób przygotowania:

Wymieszać orzechy z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać wmieszać delikatnie orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową. Rozsmarować równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić i  zdjąć folię. Nie przejmować się, jeśli beza będzie zbyt twarda, gdyż zmięknie w cieście pod wpływem kremu.

Składniki kremu maślanego kawowo – orzechowego

  • 2 szklanki mleka
  • 250 gramów zimnego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka (pozostałość z upieczenia bezy)
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania kemu:

1,5 szklanki mleka zagotować 2/3 szklanki cukru i ziarenkami wanilii. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać bez ustanku do zgęstnienia budyniu. Zdjąć z ognia, wystudzić, po czym porządnie schłodzić w lodówce.
Masło utrzeć mikserem na puch. Dodawać po jednym żółtku i za każdym razem dokładnie ucierać. Dodać kawę rozpuszczalną, najlepiej przetartą przez sitko grzbietem łyżki. Ponownie utrzeć. Dodawać po łyżce zimny budyń, za każdym razem miksując do połączenia się składników. Na koniec łyżką wmieszać orzechy.

Składniki polewy:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 100 gramów mlecznej czekolady
  • 50 gramów masła

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady wraz z masłem. Wymieszać.

Ponadto:

  • orzechy włoskie lub/i laskowe do dekoracji

Składanie ciasta:

Ułożyć jeden blat biszkoptu, na nim rozsmarować połowę kremu, przykryć orzechową bezą, rozsmarować pozostały krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarować polewę i ozdobić ciasto orzechami.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.