Zupa fasolowa w wersji wege z pomidorami, kuminem, kolendrą i imbirem

Niektórzy nie wyobrażają sobie zupy bez mięsnej wkładki, a zupę fasolową bez mięsa w żadnym wypadku. Tym przepisem udowadniam, iż zupa fasolowa bez mięsa jest co najmniej równie smaczna, jeśli nie smaczniejsza. Zupa ta jest bardzo aromatyczna i pełna smaku za sprawą użytych przypraw: kuminu, kolendry i imbiru. Dodatkowym bonusem jest smak z pomidorów, który doskonale uzupełnia resztę i świetnie współgra z fasolą. Zupa zdecydowanie lżejsza od wersji tradycyjnej. Wspaniale rozgrzewa i syci. Polecam:)

Zupa fasolowa w wersji wege

Składniki:

  • 250 gramów marchewki
  • 150 gramów pietruszki
  • 100 gramów selera
  • ok.600 gramów ziemniaków
  • 2 puszki fasoli odsączonej z zalewy lub 2,5 szklanki samodzielnie ugotowanej (użyłam czerwonej fasoli, ale można użyć dowolną)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 200 gramów pomidorów świeżych lub poza sezonem puszkowych
  • oliwa
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub chili
  • 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego (kuminu)roztartych w moździerzu (można użyć też mielonego)
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu
  • 3 cm świeżego imbiru startego na tarce lub 1 łyżeczka mielonego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka mąki + 5 łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (mąkę można pominąć)
  • ok.1,5 l bulionu lub wrzątku

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać i umyć. 1/3 marchewki i 1/2 selera zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Pozostałą marchew, selera oraz pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Ziemniaki w nieco większą niż pozostałe warzywa.
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Puszkowe przesiekać lub rozgnieść.
W garnku o grubym dnie, na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kumin, kolendrę, imbir i pieprz kajeński. Razem smażyć przez dwie minuty. Następnie dodać warzywa: marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki i nadal smażyć przez kolejne 3 minuty, często mieszając. Dodać pomidory i wlać bulion/wrzątek. Wstępnie posolić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodać fasolę.
Mąkę wymieszać grzbietem łyżki z jedną łyżką jogurtu, na gładką pastę, po czym dodać resztę jogurtu i wymieszać. Do mieszanki dodać po jednej łyżce, kilka łyżek zupy, za każdym razem starannie mieszając. Wlać do zupy, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu kajeńskiego. Wyłączyć ogień i dodać natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.