Tarta migdałowo -daktylowa z kokosowym kremem z orzechów nerkowca z borówkami

Lubicie zdrowe słodycze? Nawet jeśli nie, to ta tarta z pewnością Wam zasmakuje. Jest pyszna, delikatna, kremowa, w sam raz słodka. Mój mąż, będący wielbicielem tradycyjnych słodyczy,  twierdzi, że mógłby zjeść ją całą;) Dodatkową zaletą jest to, że przygotowanie jej jest banalnie proste i nie licząc namaczania orzechów, które nota bene moczą się same, bardzo szybkie. To fantastyczny deser nie tylko dla dbających o linię. Pyszna porcja zdrowia. Polecam:)

Tarta migdałowo – daktylowa z kokosowym kremem z orzechów nerkowca z borówkami

Składniki na spód tarty ( forma około 24 cm średnicy):

  • 150 gramów daktyli bez pestek
  • 140 gramów migdałów mielonych
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki kremu:

  • 300 gramów orzechów nerkowca
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu (posłodzić można mniej lub więcej wedle uznania, próbując masę w trakcie)
  • ok. 200 gramów borówek lub jagód lub innych owoców jagodowych (mrożonych, nie rozmrażać przed dodaniem do masy), można użyć także innych owoców lub pominąć je zupełnie
  • ponadto na wierzch uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe lub migdały (dwie garstki)

Sposób przygotowania:

Wieczorem, w przeddzień przygotowywania tarty, orzechy nerkowca umieścić w naczyniu i zalać wodą, tak, by były całkowicie nią przykryte. Odstawić.
Naczynie do tarty posmarować cieniutką warstwą oleju kokosowego.
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10-15 minut. Następnie odcedzić i zblendować. Dodać do nich zmielone migdały oraz cynamon i starannie wymieszać, by składniki się połączyły. Powstałą masą wylepić spód naczynia. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Orzechy nerkowca odcedzić. Mleko kokosowe wymieszać, by gęsta część połączyła się z rzadką i 200 ml dodać do orzechów. Dodać także olej kokosowy oraz syrop klonowy. Zblendować na gładką masę. Dodać owoce, jeśli ich używamy, wymieszać i wylać na spód tarty. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wierzch po zastygnięciu posypać uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi lub migdałami.

4 Komentarze

    • O tak, jest pyszna :) Ja tą tartę robię na wszelkie święta i uroczystości,żeby mieć co jeść, kiedy inni jedzą tradycyjne wypieki, a potem się okazuje, że wszyscy wyjadają „moją” tartę ;)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.