Pstrąg pieczony z dynią

Pstrąg pieczony z dynią to propozycja szybkiego, lekkiego, jesiennego dania. Przygotowanie takiego obiadu/kolacji nie zajmuje wiele czasu, a smakuje naprawdę pysznie. Zarówno ryby jak i dynia przyprawione są w możliwie najprostszy sposób. Wszystko upieczone na jednej blaszce. Całość podana w ulubioną surówką to doskonały posiłek dla dbających o figurę i zdrowie. Polecam:)

Pstrąg pieczony z dynią

Składniki(4 porcje):

  • 4 pstrągi
  • 1 mała dynia hokkaido lub inna podobnej wielkości
  • 1 duża cytryna
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili
  • suszone oregano
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Dynię przekroić, wydrążyć i jeśli nie jest to hokkaido, obrać ze skórki. Następnie pokroić w dużą kostkę. Umieścić w misce. Skropić oliwą w takiej ilości, by obtoczyła kawałki dyni. Następnie oprószyć ją solą, chili i suszonym oregano.
Pstrągi umyć, osuszyć starannie ręcznikiem papierowym, również w środku. Każdą rybę naciąć w kilku miejscach po obu stronach i wysmarować oliwą. Następnie ryby oprószyć solą , czarnym pieprzem i chili, nie zapominając o wnętrzu. Przyprawy wetrzeć w nacięcia. Ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plastry. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Do wnętrza każdej ryby włożyć po plasterku cytryny i kilka plasterków czosnku. Pozostałe plasterki cytryny ułożyć na rybie. Wokół ryb wyłożyć przyprawioną uprzednio dynią. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 25 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.