Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Któż nie lubi pierogów? ;) Dzisiaj proponuję wypełnić je farszem z kaszy gryczanej palonej, która doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami i smażoną cebulką. W farszu wyraźnie wyczuwa się aromat suszonych pomidorów, który nieodmiennie kojarzy mi się z późnym latem. Pierogi są więc idealne na czas jesiennej pluchy i mroźnej zimy, by chociaż przez chwilę przypomnieć sobie jak smakuje lato, na które niecierpliwie  znów czekamy:)

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Składniki ( około 60 sztuk):

  • 200 gramów kaszy gryczanej palonej
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny
  • oregano suszone
  • chili lub pieprz kajeński
  • do podania: 2 duże cebule usmażone na oleju

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju, najlepiej wykorzystując olej/oliwę ze słoiczka z pomidorami. Pomidory suszone posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, doprawić solą, pieprzem, chili/pieprz kajeńskim oraz oregano. Starannie wymieszać.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 500 gram mąki pszennej
  • około 330 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania ciasta pierogowego:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać  z solą. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Czasem wody trzeba mniej, a czasem więcej. Zależy to od mąki. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, wyłożyć je na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i delikatne. Gotowe ciasto przełożyć do miseczki i przykryć ściereczką, by nie wysychało. Odcinać po kawałku ciasta. Wałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdy krążek wkładać sporą łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Gotowe układać na oprószonym mąką blacie lub na lnianej/bawełnianej ściereczce. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze około minuty, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane obficie usmażoną cebulką.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.