Barszcz czerwony z kaszą jaglaną i fasolą

O miłości do buraków i barszczu czerwonego pisałam już wielokrotnie, więc nie będę się powtarzała. O cudownych właściwościach buraków, pełnych hormonów młodości też zapewne wiecie. Tym razem moc tej fantastycznej zupy wzmocniłam dodatkiem kaszy jaglanej, uważanej za jedną z najzdrowszych kasz. Zupa jest bardzo smaczna, sycąca na długo, idealna na trudne do przetrwania jesienne i zimowe dni. Polecam gorąco:)

Barszcz czerwony z kaszą jaglaną i fasolą

Składniki:

  • ok. 850 gramów buraków
  • 250 gramów marchewki (2 duże)
  • ok. 70 gramów pietruszki (1 średnia)
  • ok. 150 gramów selera (ćwiartka średniego)
  • 1 cebula czerwona
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 puszka fasoli lub 1 i 1/4 szklanki ugotowanej samodzielnie (użyłam czerwonej)
  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • około 2,3 – 2,5 l bulionu lub wrzątku
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili lub pieprz kajeński
  • majeranek
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka maki + 6 łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (mąkę można pominąć)
  • ok. 6 łyżek octu balsamicznego lub winnego do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, umyć. Dwa buraczki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pozostałe pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę.
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek i chwilę razem przesmażyć. Dodać buraczki, marchew, pietruszkę i selera. Razem smażyć 3 minuty, często mieszając. Następnie wlać bulion/wrzątek, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut. W tym czasie kaszę jaglaną wsypać na sito i dokładnie wypłukać zimną, bieżącą wodą. Następnie przelać ją obficie wrzątkiem.
Kaszę wsypać do zupy, wymieszać, wstępnie posolić. Gotować do miękkości warzyw. Dodać fasolę.
Mąkę jeśli jej używamy wsypać do miski, dodać łyżkę jogurtu i grzbietem łyżki rozprowadzić na gładką pastę, po czym dodać pozostały jogurt i wymieszać. Gotową miksturę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, dodając ją po jednej łyżce, za każdym razem mieszając. Następnie wlać do zupy i wymieszać. Doprowadzić zupę ponownie do wrzenia, po czym wyłączyć ogień. Zupę ostatecznie doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, chili lub pieprzem kajeńskim, majerankiem oraz octem balsamicznym lub winnym. Ocet dodawać stopniowo, zakwaszając zupę wedle własnych upodobań smakowych. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki.

1 Komentarz

  1. Pyszna, sycąca i szybka zupka. Zrobiłam dziś na obiad i nie obyło się bez dokładki :) Świetny sposób na zagęszczenie zupy mąką i jogurtem. PYYYYCHAAAA!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.