Fasolka szparagowa w pomidorach do słoików na zimę

Przepis na tą fasolkę oraz wiele innych miałam zamieścić już dawno, ale…pochłonęło mnie lato, słońce, woda i ciągle mi się jakoś nie składało. Pomyślałam jednak, że skoro już za chwilę wyjeżdżam na urlop, to chociaż ten jeden przepis pozostawię Wam do przygotowania nim wrócę;) Na szczęście sezon na fasolkę wciąż trwa. Fasolkę szparagową w sosie pomidorowym przygotowuję co roku, bo bardzo ją lubimy. Można ją wykorzystać do ryżu, makaronu, kaszy, zupy. Można ją zjeść z kawałkiem dobrego chleba, a nawet bez żadnych dodatków, przypominając sobie smak lata:) Ja tak lubię ją najbardziej:) Polecam:)

Fasolka szparagowa w pomidorach do słoików na zimę

Składniki (8 słoików 0,75l):

  • ok. 3 kg fasolki szparagowej
  • ok. 4,5 kg pomidorów
  • 1/2 kg cebuli (4 cebule)
  • 1 główka czosnku
  • olej rzepakowy dobrej jakości
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz kajeński
  • 2 łyżki oregano
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie, tak by pozostała al dente. Odcedzić.
Umyte pomidory naciąć na krzyż, sparzyć we wrzątku, ostudzić i obrać, wykrawając też twarde miejsca przy szypułce. Pokroić niedbale na kawałki.
Na jak najmniejszej ilości oleju zeszklić cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażyć. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia i pogotować ok. 15 minut, by się rozpadły.
Do sosu pomidorowego dodać fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim oregano oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wyłączyć ogień.
Fasolkę nałożyć do czystych słoików. Powycierać starannie gwinty słoików. Zakręcić. Pasteryzować około 10 minut.

13 Komentarze

  1. Wszystko fajnie, tylko te ceny fasolki szparagowej w sklepach przerażają. W przyszłym roku posadzę w ogródku, jak fajnie obrodzi to wypróbuję przepis. Tymczasem, drukuję i daję do mojego przepisowego skoroszytu, jeśli nie ma Pani nic przeciwko. Pozdrawiam

    • Fasolka ma niewielkie wymagania i jest łatwa w uprawie. Skąd tak wysokie jej ceny w sklepie,nie mam pojęcia…

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.