Pasta kanapkowa z botwinki, twarogu i fety

Bardzo lubię kanapki, ale muszą to być kanapki niebanalne, z pysznymi, zdrowymi dodatkami. Taka też jest pasta, na którą przepis dziś Wam prezentuję. Słona, wyrazista feta, delikatny, lekko kwaskowy polski twaróg i botwinka, złożyły się na fantastyczne, zdrowe smarowidło do chleba. Jednak można takową pastą posmarować również naleśniki – będzie pyszny obiad:) Do pasty wyjątkowo pasują świeże, chrupiące rzodkiewki. Polecam:)

Pasta kanapkowa z botwinki, twarogu i fety

Składniki:

  • ok. 180 – 200 gramów botwinki (buraczki, łodyżki i liście)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 130 – 150 gramów fety
  • 150 gramów twarogu
  • szczypta oregano
  • szczypta chili lub pieprzu kajeńskiego
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie sól

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć. Podzielić osobno buraczki, łodyżki i liście. Buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, łodyżki drobniutko posiekać, liście również posiekać drobno (trochę grubiej niż zazwyczaj zioła).
Na zimną patelnię wlać oliwę i od razu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek zacznie się smażyć dodać starte na tarce buraczki, oregano oraz chili/pieprz kajeński i smażyć razem, po czym podlać odrobiną wody i dusić bez przykrycia aż zaczną mięknąć, systematycznie podlewając odrobiną wody. Następnie dodać łodyżki i dusić aż te zmiękną. Płyn całkowicie odparować. Dodać sok z cytryny i jednocześnie wrzucić posiekane liście. Poczekać aż zwiędną i wyłączyć ogień. Ostudzić.
W misce rozetrzeć widelcem lub grzbietem łyżki fetę i twaróg. Dodać ostudzoną botwinkę oraz natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i jeśli uznacie, że jest taka konieczność, to również solą. Ja sól pominęłam.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.