Tarta z bobem i pomidorami z estragonem

Zawsze kiedy robię tartę, zastanawiam się dlaczego robię to tak rzadko. Wszak to szybkie, pożywne i pyszne danie. Można też wykorzystać do jej przygotowania absolutnie każdy produkt, jaki mamy w lodówce. Tym razem padło na bób, który mam w sezonie właściwie stale. Farsz tarty doprawiłam świeżym estragonem, który doskonale skomponował się z bobem, ale jeśli go nie macie, możecie zastąpić go innymi ziołami, np. tymiankiem. Na wierzchu tarty rozłożyłam plastry pomidorów, które dodają daniu lekkości. Tartę podałam z sałatą z winegretem. Polecam na obiad, kolację, spotkanie z przyjaciółmi, piknik, lancz w pracy.

Tarta z bobem i pomidorami z estragonem

Składniki ciasta:

  • 200 gramów mąki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 100 gramów zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Sposób przygotowania ciasta:

Składniki umieścić w misce lub misie robota z końcówką siekającą. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki co najmniej na godzinę.

Składniki nadzienia:

  • 500 gramów bobu
  • 2 średniej wielkości pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • 200 gramów jogurtu naturalnego
  • ok. 60 gramów parmezanu lub innego twardego sera
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili sproszkowane
  • 3 łyżki posiekanego świeżego estragonu (jeśli go nie macie , możecie użyć innych ziół: tymianku, oregano)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bób ugotować, ostudzić i obrać. Pomidory pokroić w plastry. Parmezan zetrzeć drobno na tarce. Jogurt wymieszać z jajkami, parmezanem i doprawić do smaku solą, odrobiną chili i pieprzem czarnym. Dodać posiekany estragon oraz natkę pietruszki, wymieszać. Dodać bób. Wymieszać, odstawić.
Oziębione ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami folii i wyłożyć nim wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą lub mąką formę. Spód nakłuć gęsto widelcem i włożyć do lodówki jeszcze na kwadrans. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Brzegi ciasta zabezpieczyć kawałkami folii aluminiowej. Spód wyłożyć dodatkowym kawałkiem folii aluminiowej i obciążyć (fasolą, ryżem, specjalnymi kulkami…). Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie wyjąć kawałek folii z dna wraz z obciążeniem i piec kolejne 5 minut. Po czym zdjąć folię zabezpieczającą brzegi ciasta i piec jeszcze 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane wcześniej nadzienie. Na wierzchu rozłożyć plastry pomidorów lub połówki pomidorków koktajlowych, oprószyć je lekko solą oraz pieprzem. Tartę piec jeszcze 30-35 minut. Serwować z sałatą z winegretem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.