Pasta kanapkowa z bobu z koperkiem

Kocham sezonową kuchnię:) A teraz właśnie swoje 5 minut ma bób;) Nie żałujemy więc go sobie i jadamy go pod każdą chyba możliwą postacią:) Dzisiaj występuje w roli prostej pasty kanapkowej z dodatkiem koperku. Po ugotowaniu i obraniu bobu, przygotowanie takiego zdrowego dodatku do chleba trwa tylko chwilę. Polecam:)
Przypominam też inną ( moją ulubioną) pastę z bobu, na którą przepis publikowałam w ubiegłym roku:


http://chlebemisola.blog.pl/2014/06/26/pasta-z-bobu-z-mlodym-czosnkiem-orzechami-laskowymi-i-swieza-kolendra/

Pasta kanapkowa z bobu z koperkiem

Składniki:

  • ok. 500 gramów bobu
  • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Bób wrzucić na wrzątek i ugotować. Około 4-6 min. Następnie ostudzić go i obrać. Włożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i zblendować na gładką pastę. Dodać koperek, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.