Curry z indykiem, z bobem i z pomidorami

Na blogu jest już kilka przepisów na curry, bo też to danie dość często gości na naszym stole. Po pierwsze dlatego, że bardzo je lubimy, po drugie dlatego, że prędko się je przygotowuje, a przyprawy potrzebne do curry zawsze są w mojej szafce, po trzecie dlatego, iż można je podawać w wielu sezonowych odsłonach. Tym razem przygotowałam je z indykiem oraz bobem, który już pojawił się na straganach, a także dodatkiem pomidorów. Pyszne, jak zawsze niezwykle aromatyczne, pieszczące wszystkie zmysły:) Polecam:)

Curry z indykiem, z bobem i z pomidorami

Składniki:

  • 500 gramów filetu z indyka
  • ok. 500 – 550 gramów bobu
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • 3 cm świeżego imbiru, obranego i startego na tarce lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry utartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka kozieradki (można pominąć)
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) sproszkowanego lub ziarenka utarte w moździerzu
  • 1 łodyga trawy cytrynowej lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów (400 gramów) lub ok. 500 gramów świeżych pomidorów (sparzonych, obranych i rozgotowanych na sos)
  • sok z limonki do smaku
  • pęczek świeżej kolendry
  • ryż jaśminowy ugotowany na sypko do podania

Sposób przygotowania:
Ugotować i obrać bob.
Filet z indyka umyć i osuszyć starannie ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę. Skropić niewielką ilością oliwy i oprószyć solą, wymieszać, a następnie obsmażyć na złoto w garnku, w którym będzie przygotowywane curry. Indyka  wyjąć z garnka i odstawić. W tym samym garnku na niewielkiej ilości oliwy zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, kumin, pieprz kajeński, kurkumę, kozieradkę oraz trawę cytrynową. Wymieszać, chwilę przesmażyć, po czym dodać odrobinę wody (3-4 łyżki) i dusić do odparowania tejże. Następnie składniki rozetrzeć na pastę za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Wlać pomidory i dusić razem około 3 minut. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać odłożonego uprzednio indyka oraz bób i dusić razem kilka minut. Doprawić do smaku solą oraz odrobiną soku z limonki. Posypać posiekaną świeżą kolendrą. Serwować z ryżem jaśminowym.

Przygotowanie ryżu jaśminowego: Na 1 szklankę ryżu należy przeznaczyć 2 szklanki wrzątku. Do garnka wsypać ryż, zalać wrzątkiem, dodać 3 łyżki soku z cytryny, szczyptę soli, łyżeczkę oliwy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut, po czym wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem aż ryż całkowicie wchłonie płyn.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.