Burgery grillowane z indyka i botwinki

Smakowite, lekkie burgery z grilla, z chudego mięsa indyka, z dodatkiem sezonowej botwinki, to propozycja kotleta do ziemniaków czy kaszy lub do wypełnienia bułki hamburgerowej. Burgery przyrządziłam na patelni grillowej, ale można je też przygotować na klasycznym grillu. Przygotowane wcześniej, można przechować w lodówce do czasu grillowania. Należy je wyjąć ok. 30 minut przed grillowaniem, by się nieco ogrzały. Botwinka nadaje burgerom nowego, ciekawego smaku. Koniecznie do przygotowania w sezonie grillowym i botwinkowym zarazem, ale również zimą z dodatkiem botwinki mrożonej. Polecam:)

Burgery grillowane z indyka i botwinki

Składniki ( 8 sztuk):

  • ok. 600 gramów mielonego mięsa z indyka ( u mnie samodzielnie zmielony filet)
  • 1/2 małej cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • botwinka – 2 małe buraczki z liśćmi i łodyżkami (ok. 120 – 150 gramów)
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili sproszkowane lub pieprz kajeński
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i podzielić osobo buraczki, łodyżki i liście. Buraczki zetrzeć na tarce, łodyżki pokroić drobno, liście posiekać.
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać starte na tarce buraczki i smażyć wraz z czosnkiem i cebulą przez ok. 2 minuty, dodać łodyżki buraczków i smażyć razem do miękkości, często mieszając. Ostudzić.
Do miski włożyć mięso, dodać przestudzoną botwinkę, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili/pieprzem kajeńskim, oregano, natką/lubczykiem. Wymieszać starannie, po czym podzielić na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformować ładny kotlet, dłońmi zwilżonymi oliwą, tak by burgery były oliwą lekką obtoczone.
Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć burgery i grillować po około 3-5 minut z każdej strony.

19 Komentarze

    • bardzo fajny przepis.
      Już powoli brakuje mi pomysłow na dania w czasie diety.]
      A te burgery wyglądają przepysznie no i nie są chyba bardzo kaloryczne.
      Przez ostatnie 3 miesiące schudłam ponad 10 kg i nie chcę stracić tego co udało mi się osiągnąć a urlop tuż tuż :)
      http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39.
      Polecam bo to proste odchudzanie i nie wymaga diety.
      Fajne zdjęcia aż się chce jeść

  1. bardzo pomysłowy przepis.
    Jednym ze składników Twoich burgerów jest pieprz cayenne.
    Jest on bardzo cenny w diecie odchudzającej.
    Każdy kto ma problem z nadwagą i chciałby spalić trochę tłuszczyku powinien stosować pieprz cayenne (albo jak kto woli po polsku pieprz kajeński). Ograniczenia są w jego stosowaniu dla osób które mają wrzody żołądka.
    Do takich burgerów dorzuciłabym koktajl spalający tłuszcz-przyspiesza metabolizm. Jest prosty do wykonania w domu. Sprawdzone :) i działa.
    http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/.
    Zawiera również pieprz cayenne.
    Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów kulinarnych i fajnych zdjęć

  2. wyglądają apetycznie – jednak obawiam się, że będą suche w środku. Nie ma w nich ani jajka, ani bułki namoczonej, a smażone są bez tłuszczu….
    Hmmm filet z kurczaka zmielony, z masłem w środku, panierką i smażony na maśle klarowanym (mniej więcej devolaj) jest już suchy, a ten kotlet???

    • Jeśli nie przesmaży się mięsa, kotlet nie ma prawa być suchy. To wersja dietetyczna burgera. Można skorzystać z inspiracji i dodać botwinkę do tradycyjnego mielonego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.