Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami pachną i smakują jak dzieciństwo:) Dla mnie to słodki smak beztroski i zabaw na świeżym powietrzu do późnego wieczora. To zapach rozpoczynającego się lata i wakacji. Cudowny czas kąpieli w rzece, biegania po łące i podjadania truskawek wprost z krzaczka:) Teraz próbuję te doznania przekazać mojemu synowi i gotuję pierogi z truskawkami tyle razy w sezonie, ile razy ma ochotę je zjeść. Ciasto pierogowe do pierogów z owocami przygotowuję nieco twardsze niż zazwyczaj, aby owoce nie przerywały go. Do środka daję poza truskawką odrobinę cukru, ale można go pominąć, gdyż i tak zazwyczaj jemy te pierogi ze słodkim dodatkiem. Mi najbardziej smakują one skropione odrobiną syropu klonowego, natomiast syn i mąż wolą polać je jogurtem i posypać cukrem. A Wy w jakiej formie lubicie je jeść najbardziej?

Pierogi z truskawkami

Składniki( na około 45 sztuk):

  • 350 gramów mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • 45 małych truskawek(mogą być też większe przekrojone na pół)
  • cukier
  • do podania : jogurt naturalny lub śmietana + cukier do posypania lub syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać  z solą. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Czasem wody trzeba mniej, a czasem więcej. Zależy to od mąki. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, wyłożyć je na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i delikatne. Gotowe ciasto przełożyć do miseczki i przykryć ściereczką,  a jeszcze lepiej folią spożywczą, by nie wysychało. Odcinać po kawałku ciasta. Wałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego krążka wsypywać odrobinę cukru (mniej niż 1/4 łyżeczki), wkładać truskawkę i sklejać pierogi. Można pominąć dodatek cukru do środka pierogów. Gotowe układać na oprószonym mąką blacie lub na lnianej/bawełnianej ściereczce. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze około minuty, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane jogurtem lub śmietaną i posypane cukrem lub polane syropem klonowym. Świetnie smakują też tylko skropione syropem klonowym.

4 Komentarze

    • Zapraszam :) Bardzo mi miło gościć w moich skromnych progach, autorkę bloga, który od wielu lat podczytuję:) Pozdrawiam:)

  1. Nalepiłam od razu z podwójnej porcji. Zresztą większość Twoich przepisów robię od razu podwójnie, bo wiem, że mam gwarancję pysznego dania . Ja pierożki polewam musem truskawkowo-jogurtowym z odrobiną cukru wanilinowego. Skoro mamy sezon na truskawki, to niech królują!

    • O tak, u mnie królują zdecydowanie,ale nie tylko, bo mamy sezon na tyle warzyw, że czasem trudno dokonać wyboru co zjeść ;) :) Już wkrótce nowa porcja przepisów z truskawkami, botwinką, bobem w roli głównej :) Będzie się działo! :) Buziaki:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.