Kapuśniak z młodej z kapusty z pomidorami

Prosta, lekka zupa – kapuśniak z młodej kapusty w wersji wegetariańskiej z pomidorami. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Swój smak zawdzięcza młodym warzywom, które mają niepowtarzalny aromat i są wyjątkowo delikatne i pyszne. Ponadto dużą rolę odgrywają tu świeże zioła: koperek, który uwielbiam i lubczyk. Pomidory mają za zadanie przede wszystkim zakwasić zupę i wyostrzyć jej smak.

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Składniki:

  • 1 cebula
  • ok. 250 gramów młodej marchewki
  • ok. 100 gramów młodego selera
  • ok. 100 gramów młodej pietruszki
  • ok. 800 gramów młodej kapusty
  • ok. 350 gramów młodych ziemniaków
  • puszka pomidorów lub 500 gramów świeżych (sparzonych, obranych, a następnie rozgotowanych na sos)
  • 2,5 litra bulionu lub wrzątku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • pieprz czarny
  • pęczek świeżego koperku drobno posiekanego
  • 2 łyżki świeżego lubczyku drobno posiekanego lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć i obrać. Ja obieram tylko selera, cebulę, czosnek. Pozostałe jedynie myję. Dzięki temu zachowują więcej smaku. Marchewkę pokroić w talarki, selera i pietruszkę w niewielką kostkę, ziemniaki z nieco większą kostkę. Kapustę również pokroić w kostkę.
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę i chwilę razem smażyć, po czym dodać marchewkę, selera i pietruszkę. Smażyć, często mieszając przez 1-2 minuty. Wlać bulion lub wrzątek. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut, po czym dodać ziemniaki oraz kapustę. Zagotować i gotować do miękkości warzyw. Wlać pomidory i pogotować razem jeszcze 2 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym, pieprzem kajeńskim lub chili oraz lubczykiem/natką pietruszki i koperkiem.

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.