Kotlety z kaszy jaglanej, ciecierzycy i szpinaku

Smaczne, bogate w składniki odżywcze kotlety z kaszy jaglanej, ciecierzycy i szpinaku, to propozycja obiadowa dla wegetarian, ale także osób dbających o urozmaicenie w kuchni. Jest to też pomysł na przemycenie szpinaku w dziecięcym menu. Kasza i ciecierzyca sprawiają, że kotlety mają gładką, delikatną, kremową konsystencję, natomiast smakowo prym wiedzie szpinak. Kotlety wystarczy podać z ulubioną sałatką/surówką, ale można też podać je do ziemniaków. Kotlety upiekłam w piekarniku, co obniżyło ich wartość kaloryczną. Polecam:)

Kotlety z kaszy jaglanej, ciecierzycy i szpinaku

Składniki( 11 sztuk):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 2 puszki bez zalewy
  • 400 gramów szpinaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili sproszkowane
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek świeży lub suszony
  • płatki owsiane do obtoczenia (można też użyć innej panierki: orzechów, ziaren…)

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. W garnku zagotować szklankę wody. Na wrzątek wrzucić kaszę, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 5 minut, po czym wyłączyć ogień i zostawić kaszę pod przykryciem jeszcze przez 10 minut,by wchłonęła wodę.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na 2 dwóch łyżkach oliwy.
Na dużą patelnię wlać łyżkę oliwy i na jeszcze zimną oliwę wrzucić drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zacznie się smażyć wrzucić umyty i odwirowany z wody szpinak. Stale mieszając dusić tylko do momentu zwiędnięcia szpinaku. Następnie szpinak ostudzić. Jeśli puścił zbyt dużo płynu odsączyć, a następnie szpinak posiekać.
Kaszę i ciecierzycę zmiksować/zblendować. Dodać cebulę, szpinak, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym, chili, tymiankiem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać jajko. Masę starannie wyrobić. Masa będzie dość luźna. Można zagęścić ją odrobiną płatków owsianych (pominęłam) lub wstawić do lodówki, by nieco stężała. Luźna masa jest gwarancją tego, że kotlety będą delikatne, kremowe.Mokrymi rękami formować kotlety i obtaczać je w płatkach owsianych. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut.

3 Komentarze

  1. Baaaaardzo mi się podobają i … nigdy podobnych nie robiłam więc mam dwa powody do zrobienia tych cudów :)

  2. Rewelacyjne! Kolejne zastosowanie mega-zdrowej kaszy jaglanej. Super konsystencja i łatwo się lepią. A przede wszystkim przepyszne!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.