Bakłażany faszerowane brązowym ryżem, łososiem i papryką

Bakłażany faszerowane ryżem, łososiem i papryką, to na smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu obiad lub ciepła kolacja. Do farszu użyłam brązowego ryżu, ale jeśli go nie lubicie możecie go zastąpić innym. Całość doprawiłam świeżym tymiankiem oraz sporą ilością natki pietruszki. Tymianek podkreślił lekko orzechowy smak ryżu oraz nieco „podkręcił” delikatny smak łososia. Jeśli nie wiecie co zrobić na obiad, biegnijcie po bakłażany;)

Bakłażany faszerowane brązowym ryżem, łososiem i papryką

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 200 gramów brązowego ryżu (można użyć dowolnego)
  • ok. 400 gramów łososia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili
  • tymianek
  • natka pietruszki drobno posiekana

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone bakłażany przekroić wzdłuż na pół i miąższ naciąć w kratkę. Następnie miąższ skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem czarnym oraz listkami świeżego tymianku lub suszonym tymiankiem. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 25 minut. Miąższ po upieczeniu ma być mięciutki i bez trudu dawać się wyjąć łyżką, co należy zrobić, tak, by zostało nieco miąższu przy skórce.
Podczas, gdy bakłażany się pieką, ugotować ryż.
Mięso łososia oddzielić od skóry i pokroić w ok. 1,5 cm kostkę.
Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem smażyć. Dodać ugotowany na sypko ryż oraz miąższ wyjęty z bakłażanów. Wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem czarnym, chili, tymiankiem oraz natką pietruszki. Dodać łososia. Wymieszać. Farszem napełnić bakłażany z dużą górką. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki mozzarelli. Bakłażany wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut, do zrumienienia sera.

17 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.