Zupa szczawiowa z grzanką czosnkową i jajkiem w koszulce oraz patent na idealne jajko w koszulce

Szczaw to jest to, co jako pierwsze tuż po szczypiorku pojawia się w naszym ogródku warzywnym i cieszy, bo jesteśmy wielbicielami kwaśnych zup:) W ubiegłym roku proponowałam Wam szczawiową z ryżem. Tym razem proponuję szczawiową bardziej klasyczną, bo z ziemniakami, ale podaną w sposób wykwintny z czosnkową grzanką i jajkiem w koszulce. Taka szczawiowa smakuje naprawdę wybornie i zamierzam ją powtórzyć już wkrótce:) Przy okazji dzielę się z Wami patentem na idealne jajko w koszulce, podpatrzonym kiedyś w jakimś programie kulinarnym. Jeśli dotąd nie udawały się Wam jaja w koszulce, to teraz z pewnością się to zmieni. Zupę zaprawiłam jogurtem naturalnym, ale jeśli chcecie złagodzić jej kwaśny smak, użyjcie słodkiej śmietany 18% lub kremówki. W przypadku tej ostatniej pomińcie mąkę oraz hartowanie śmietany, gdyż można ją wlać wprost do gorącej zupy. Polecam:)

Zupa szczawiowa z grzanką czosnkową i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 300 gramów szczawiu
  • 200 gramów marchewki
  • 100 gramów pietruszki
  • 50 gramów selera
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1500 ml bulionu lub wrzątku
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • lubczyk lub natka pietruszki

Ponadto:

  • kromki ulubionego chleba (po jednej na porcję)
  • jajka (po jednym na porcję)
  • ząbek czosnku obrany i przekrojony na pół

Sposób przygotowania zupy:

Warzywa obrać i umyć. Na tarce na grubych oczkach zetrzeć seler i 1/3 marchewki. Pozostałą marchew i pietruszkę pokroić w małą kostkę, a ziemniaki w większą. Szczaw przebrać, umyć i osuszyć lub odwirować. Można go też posiekać, ale nie jest to konieczne. W garnku na niewielkiej ilości oliwy zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobniutko czosnek, wymieszać i dodać marchewkę, selera i pietruszkę. Wszystko razem smażyć, często mieszając przez 3 minuty. Dodać ziemniaki i wlać bulion/wrzątek. Odrobinę posolić i popieprzyć. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. W międzyczasie wymieszać grzbietem łyżki mąkę z łyżką jogurtu lub śmietany na papkę i dodać pozostały jogurt, po czym do mieszaniny dodawać stopniowo gorącą zupę (5 łyżek) po jednej łyżce, za każdym razem mieszając. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, wlać mieszaninę do zupy i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić szczaw. Gotować razem jeszcze przez chwilkę, wyłączyć ogień i doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, natką i lubczykiem. Serwować z grzanką czosnkową i jajkiem w koszulce oprószonym solą i pieprzem.

Sposób przygotowania grzanek czosnkowych:

Kromki chleba opiec w opiekaczu lub ugrillować na patelni grillowej. Następnie jeszcze ciepłe natrzeć połówką ząbka czosnku.

Sposób przygotowania jajek w koszulce:

Przygotować małą miseczką, kawałek folii spożywczej oraz odrobinę oliwy lub oleju. Folię rozłożyć i cieniutką warstwą posmarować oliwą. Następnie folię włożyć do miseczki (oliwą do góry), wbić doń jajko i szczelnie zakręcić folię. W garnku zagotować wodę . Do wrzątku włożyć jajko/jajka i gotować do całkowitego ścięcia białka. Folię można przycisnąć do brzegów garnka pokrywką.

Następnie odwinąć folią i pomagając sobie łyżką delikatnie wyjąć jajko i ułożyć na grzance. Oprószyć solą oraz pieprzem.

3 Komentarze

  1. Uwielbiam szczawiową a Twoja brzmi MEGA kusząco … ale jajko w koszulce gotowane w folii mnie trochę przeraża… Niby wiem, że tak można i że pewnie prościej, ale ani ryż gotowany w torebkach ani jajko, jakoś mi nie może przejść przez … ręce. Ł się śmieje, że średnio to spójne, bo np w foremkach sylikonowych piekę ;P

    • To patent J. Oliviera:)Ja sama niezwykle rzadko w ten sposób gotuję jaja,ale muszę przyznać,że wychodzą ładne, równe:)Ryżu czy kasz również nie gotuję w torebkach,ale nie ze względu na folię, tylko szkoda mi wylewać z wodą smak i składniki odżywacze. Folii, która jest przystosowana do wysokich temperatur się nie boję:)

Odpowiedz na „~AguAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.