Sałatka (potrawka) z kaszy jaglanej z marchewką, pietruszką, szpinakiem i jajkiem w koszulce

Miałam problem z klasyfikacją tej potrawy. Jest to bowiem sałatka na ciepło, ale na zimno również jest smaczna. Może być też z powodzeniem samodzielnym daniem obiadowym lub tylko dodatkiem „do kotleta”. To jak ją wykorzystacie zależy od Waszej inwencji;) Sałatkę podałam z jajkiem w koszulce, ale doskonała będzie również z kawałeczkami pokruszonej fety lub serka koziego, a nawet bez dodatków. Sałatka jest efektowna dzięki pasmom marchewki i pietruszki, ciętym obieraczką do warzyw. Bardzo aromatyczna, zdrowa i smaczna. Polecam:)

Sałatka (potrawka) z kaszy jaglanej z marchewką, pietruszką, szpinakiem i jajkiem w koszulce

Składniki(3-4 porcje):

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 250 gramów marchewki
  • ok. 200 gramów pietruszki
  • 150 gramów szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) lub ziaren roztartych w moździerzu
  • łyżeczka mielonego imbiru lub 2 cm świeżego obranego i startego na tarce
  • łyżeczka mielonej kolendry lub ziaren roztartych w moździerzu
  • papryczka chili z ziarnami lub bez, w zależności od preferowanej ostrości (ewentualnie sproszkowana chili)
  • jajka (po jednym na osobę) lub pokruszona feta lub kawałeczki sera koziego

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsypać na sito i starannie wypłukać zimną wodą. Zagotować 1,5 szklanki wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wsypać kaszę, przemieszać, przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimum i gotować kaszę przez 5 minut, po czym wyłączyć ogień i pozostawić kaszę pod przykryciem jeszcze na 10 minut. Zdjąć pokrywkę.
Marchewkę i pietruszkę obrać, po czym obieraczką do warzyw ściąć długie pasma. Szpinak umyć i odwirować/osuszyć.
Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną w plasterki papryczkę chili, kumin, imbir, kolendrę oraz kurkumę. Chwilę razem smażyć, po czym dodać marchewkę i pietruszkę. Smażyć, często mieszając aż warzywa zmiękną. Można podlać odrobiną wody. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie (al dente). Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zwiędnie. Dodać kaszę, wymieszać, podgrzać i doprawić do smaku solą.
W garnku zagotować wodę z kilkoma łyżkami octu. Zrobić łyżką wir i wbić jajko. Gotować do ścięcia białka. Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na porcji sałatki. Jajko posolić i ewentualnie posypać zieleniną (u mnie szczypiorek). Tak postąpić z każdym jajkiem.

15 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.