Tarty z ciasta francuskiego z sosem pomidorowo – paprykowym, oliwkami, tuńczykiem, gorgonzolą i tymiankiem

Tarta na cieście francuskim to pomysł na szybki obiad, kiedy nie mamy wiele czasu na gotowanie. Na przykład, gdy jesteśmy zajęci przedświątecznymi porządkami, malowaniem pisanek, wypiekaniem bab i mazurków czy zwyczajnie leniuchujemy z niezwykle wciągającą książką;) Tym razem przygotowałam je z sosem pomidorowo – paprykowym, który bardzo polecam oraz oliwkami i tuńczykiem z aromatycznym świeżym majerankiem, ale tak naprawdę możecie na nich ułożyć to co lubicie, co Wam w duszy gra;)

Tarty z ciasta francuskiego z sosem pomidorowo – paprykowym, oliwkami, tuńczykiem, gorgonzolą i tymiankiem

Składniki ( na 3 tarty):

  • prostokątny płat ciasta francuskiego (270-280 gramów)
  • ok. 30 oliwek
  • puszka tuńczyka w oliwie lub w sosie własnym odsączonego z zalewy
  • ok. 70 gramów gorgonzoli lub innego serka pleśniowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub tymianek suszony

Składniki na sos pomidorowo – paprykowy:

  • 2-3 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów w całości
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • chili lub czarny pieprz
  • świeży lub suszony tymianek
  • oliwa

Sposób przygotowania sosu:

Paprykę upiec w piekarniku w 200 stopniach lub opiec na grillu, aż skórka zrobi się czarna. Następnie włożyć ją do miski, przykryć folią, a gdy ostygnie, zdjąć skórkę. Pokroić na małe kawałki. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory z puszki zmiażdżyć dłonią. Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażyć chwilę posiekany drobniutko czosnek, uważając, by go nie spalić. Dodać paprykę i pomidory. Przyprawić solą, chili lub pieprzem oraz tymiankiem świeżym lub suszonym. Smażyć do zgęstnienia sosu.

Sposób przygotowania tart:

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 3 równe prostokąty. Ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować sosem, pozostawiając wolne od sosu brzegi ciasta. Na wierzchu rozłożyć oliwki, tuńczyka oraz kawałeczki gorgonzoli posypać listkami świeżego lub suszonego tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.