Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i porami

Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna zapiekanka składająca się z dwóch warstw ziemniaków, skrywających aromatyczne wnętrze z porów i łososia. Wierzch kusi przypieczonym serem. Kiedy mamy już przygotowane ziemniaki, resztę przygotowuje się błyskawicznie. Kiedy zapiekanka się piecze mamy czas na spokojne przyrządzenie surówki i nakrycie do stołu. Zapiekanka jest doskonała nie tylko na codzienny obiad, ale także na spotkanie w gronie znajomych.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i porami

Składniki (forma do zapiekania ok. 18x30cm):

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • ok. 400 gramów łososia
  • 2 duże pory (biała i jasnozielona część)
  • 100 gramów serka typu philadelphia
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • garść parmezanu lub innego twardego, dobrze się topiącego sera
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili
  • oregano
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ok.0,5 cm plastry. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i podgotować. Mają zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić. Ziemniaki wyłożyć na durszlak, by dobrze odciekły z wody. Oczyszczone i umyte pory pokroić w cienkie półplasterki. Wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy i dusić do miękkości. Można odrobinę od razu posolić, by puściły wodę lub dodać troszkę wody, którą trzeba ostatecznie całkowicie odparować. Pory doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano. Odstawić. Z łososia zdjąć skórę i pokroić go w niewielką kostkę. Łososia dodać do porów. Serek wymieszać z jogurtem naturalnym oraz jajkami, doprawić odrobiną soli oraz chili. Dodać do porów i łososia i wymieszać. Formę posmarować delikatnie oliwą i ułożyć na zakładkę warstwę plastrów ziemniaków. Ziemniaki oprószyć rozmarynem. Na wierzch wyłożyć masę porowo- łososiową, a na niej ułożyć drugą warstwę ziemniaków. Ziemniaki posmarować leciutko oliwą, oprószyć chili i rozmarynem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec zapiekankę ok. 35 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch zapiekanki parmezanem. Serwować z zieleniną.

16 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.