Perfekcyjne brownie bardzo czekoladowe z nutą pomarańczową

Dziś propozycja dla czekoladoholików – bardzo czekoladowe brownie, gdyż poza dużą ilością gorzkiej czekolady jest w nim też sporo kakao. To brownie jest perfekcyjne, z kruchą, przypieczoną skórką i kiedy jest ciepłe, płynnym środkiem (jak widać na zdjęciu). Po ostudzeniu wnętrze staje się zwarte, ale nadal pozostaje mocno wilgotne. Sukces tego ciasta, to czas pieczenia. Nie wolno go przekroczyć. Ciasto wzbogaciłam o aromat pomarańczy, a czekolada jak wiadomo nie od dziś, bardzo się z pomarańczą lubi:) Polecam wszystkim wielbicielom czekolady i czekoladowych wypieków.

Perfekcyjne brownie bardzo czekoladowe z nutą pomarańczową

Składniki (tortownica o średnicy ok.22cm):

  • 100 gramów miękkiego masła
  • 230 gramów cukru
  • 4 jajka
  • 60 gramów mąki pszennej
  • 60 gramów ciemnego kakao
  • 200 gramów gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • garstka posiekanych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • skórka pomarańczowa otarta z dwóch pomarańczy (tylko pomarańczowa część)

Sposób przygotowania:

Przygotować formę, smarując ją masłem i wysypując mąką lub kakao lub wykładając papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku stale ubijając. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Krótko zmiksować. Dodać mąkę i kakao oraz skórkę pomarańczową i szczyptę soli, zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dodać orzechy, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, równo rozprowadzić. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut (nie dłużej).

 

10 Komentarze

  1. Właśnie zrobiłam! Dom wypełnił boski zapach czekolady! Przepis jest genialny – tak jak pisałaś w poście – wychodzi rewelacuyjnie! Normalnie jak ciasto z najlepszej kawiarni:D I przy tym co dla mnie super ważne – nie trzeba się zbyt wiele napracować. Mnie całość zajęła ok. 20 min:DD
    Pozdrawiam i dzięki za przepis:D

    • Bardzo mi miło,że wypiek się udał i smakował:) Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów:) Pozdrawiam:)

  2. Obłędne ciasto ;) Musiałam dokonać drobnych modyfikacji z powodu braku niektórych składników, ale wyszło tak jak napisałaś perfekcyjne – dziękuje ;) Wykorzystałam orzechy włoskie i skórkę kandyzowaną, a brakującą ilość czekolady zastąpiłam własnej roboty likierem kukułkowym ;)
    Prosiłabym tylko o zamieszczanie informacji w jakich formach – wymiary – pieczesz, bo ja nie bardzo się w tym orientuję.
    Jeszcze raz dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie ;)

    • Cieszę się,że ciasto się udało mimo modyfikacji.Likier kukułkowy brzmi pysznie:)Nie podałam wymiaru formy? Już sprawdzam i koryguję w razie czego:)Pozdrawiam:)

    • Wymiar był i jest podany przy składnikach.Tortownica ok. 22 cm .Zawsze forma może być ciut mniejsza lub ciut większa.

Odpowiedz na „SylwiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.