Indyk w sosie jogurtowym z papryką i marchewką

Sosy nie muszą być ciężkie i niezdrowe. Świadczy o tym chociażby ten przepis na indyka w sosie jogurtowym. Chude mięso w sosie z jogurtu naturalnego, wzbogaconego warzywami to propozycja lekkiego, zdrowego obiadu. Sos podany z kaszą, ryżem lub ziemniakami, w towarzystwie surówki z sezonowych warzyw jest pełnowartościowym daniem obiadowym. Wartością dodaną jest szybkość przygotowania dania. Sos można bowiem przyrządzić w czasie kiedy gotuje się kasza, czy ryż. Przepis jest idealny kiedy wracamy z pracy i chcemy zjeść coś ciepłego bez długiego stania przy kuchni. Polecam.

Indyk w sosie jogurtowym z papryką i marchewką

Składniki:

  • ok. 600 gramów filetu z piersi indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka (ok.100 gramów)
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz kajeński lub czarny pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub lubczyku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 400 gramów jogurtu naturalnego
  • ok. 1/2 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miseczki, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem kajeńskim lub czarnym, słodką papryką oraz oregano. Wymieszać i jeśli mamy czas odstawić na pół godziny. Następnie rozgrzać głęboką patelnię lub rondel i usmażyć mięso bez dodatku oliwy. Wyjąć mięso i na niewielkiej ilości oliwy zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć, po czym dodać startą na tarce na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę lub w paski paprykę. Podlać wrzątkiem, przykryć i dusić do miękkości warzyw. Papryka powinna pozostać jędrna. Warzywa oprószyć mąką, wymieszać szybko i wąską strużką wlać jogurt, stale mieszając. Dodać zrumienione uprzednio mięso i chwilę razem pogotować, po czym doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę lub lubczyk. Serwować z ryżem/ziemniakami/kaszami, najlepiej w towarzystwie surówki z sezonowych warzyw.

16 Komentarze

  1. Zrobiłam na obiad sobotnio-niedzielny z tego co było pod ręką, tzn. zamiast indyczej piersi miałam kurzęcy biust – był OK no i niestety nie miałam aż tyle jogurtu i musiałam ratować się śmietaną 12%. Niemniej danie pyszne, i faktycznie nie potrzeba dużo czasu i nawet moje dzieciaki ze smakiem zjadły „mięsko” w innym wydaniu :)
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.