Pasta kanapkowa z fety, pieczonych buraków i pieczonego czosnku

To ostatnio moja ulubiona pasta do chleba. Łatwa i szybka w przygotowaniu, jeśli mamy upieczone warzywa, a te zimą mam właściwie zawsze w lodówce. Połączenie fety i pieczonych buraków jest strzałem w dziesiątkę w sałatkach i świetnie sprawdziło się też w przypadku tej pasty. Całość podkręcona aromatycznym, słodkim i delikatnym pieczonym czosnkiem. Rewelacja na dobry początek dnia.

Pasta kanapkowa z fety, pieczonych buraków i pieczonego czosnku

Składniki:

  • 1 opakowanie fety (około 270 gramów)
  • 2 średnie buraki (około 300-350 gramów)
  • 1 główka czosnku
  • tymianek suszony
  • opcjonalnie sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Każdy burak oraz czosnek położyć na osobnym kawałku folii aluminiowej, skropić oliwą, oprószyć solą (niekoniecznie), tymiankiem oraz pieprzem kajeńskim lub chili. Ściśle zawinąć folią i wstawić warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do miękkości. Buraki będą się piekły około 1,5 godziny, natomiast czosnek około 40 minut i należy wyjąć go wcześniej. Ząbki czosnku mają być w środku mięciutkie, kremowe. Miękkość buraka można łatwo sprawdzić przy pomocy wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Upieczone warzywa wystudzić, obrać. Do kielicha blendera włożyć fetę, pokrojone na kawałki buraki oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Całość zblendować. Można doprawić pieprzem kajeńskim lub chili lub czarnym pieprzem. Sól nie jest potrzebna, gdyż feta jest słona. Przechowywać w lodówce.

20 Komentarze

  1. Przy okazji pieczenia buraczków na buraczaną zupę-krem z Twojego bloga, wrzuciłam do pieczenia 3 buraczki więcej. Za jednym zamachem mam dwa pyszne dania! Mniam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.