Kotlety z kaszy gryczanej, soczewicy i orzechów laskowych z camembertem

Nie wiem czy każdego mięsożercę można przekonać do wegetariańskich kotletów. Jedni je polubią, inni nie. Ktoś mi kiedyś powiedział, że owszem są dobre, ale nie smakują jak mięso. Cóż, nie smakują jak mięso, bo nie mają tak smakować. W moim domu lubiane są zarówno kotlety mięsne jak i wegetariańskie w przeróżnych kombinacjach. Te przygotowałam z kaszy gryczanej, czerwonej soczewicy i orzechów laskowych. W każdy kotlet włożyłam kawałeczek sera camembert, który świetnie komponuje się z orzechowym smakiem kotletów. Kotlety upiekłam w piekarniku, by ograniczyć ich kaloryczność, bo chociaż są zdrowe, to przygotowane z produktów wysokokalorycznych.

Kotlety z kaszy gryczanej, soczewicy i orzechów z camembertem

Składniki (na 12 kotletów):

  • 150 gramów kaszy gryczanej palonej lub białej (u mnie 100 gramów białej i 50 gramów palonej)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy + szklanka wrzątku
  • 2 garście orzechów laskowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • opcjonalnie 1-2 łyżki mąki, gdyby masa była za luźna
  • 1 krążek sera camembert ( 120 gramów)
  • olej
  • sól
  • pieprz kajeński
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki oregano
  • płatki owsiane do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę. Soczewicę wsypać na sito i wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Wsypać do garnka, zalać szklanką wrzątku, dodać liście laurowe i gotować do miękkości (około 10 minut). Soczewica musi całkowicie wchłonąć wodę. Gdyby stało się to zanim soczewica zmięknie, dolać jeszcze odrobinę wrzątku. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kaszę wraz z soczewicą i orzechami zmielić/zblendować. Dodać usmażoną cebulę i doprawić solą, pieprzem kajeńskim, oregano, natką pietruszki oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zadbajcie, by powstała masa była wyrazista, pikantna. W żadnym razie nie może być mdła. Po doprawieniu masy, dodać jajko i ewentualnie mąkę. Camembert podzielić na 12 kawałków. Z masy uformować 12 kulek. Każdą rozpłaszczać w dłoni (zwilżonej zimną wodą, by masa się nie kleiła), na środku kłaść kawałek camemberta i zlepiać starannie, formując kotlet. Każdy kotlet obtoczyć w płatkach owsianych. Kotlety ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

4 Komentarze

  1. Cudo !!!!!!!!!!!!!!! :) A będąc w klimacie mięsnych czy niemięsnych smaków wegetariańskich dań coś Ci pobajdurzę :) Przez wiele lat strasznie przeszkadzały mi smaki przypominające mięsne – wędzone sery albo wędzone tofu, musztarda czy chrzan i zestawienie czosnek majeranek i jałowiec … obrzydzały wręcz. To nie norma wegetariańska bo znam takich, którzy rezygnowali z mięsa z powodów etycznych a z tęsknotą za mięsnym smakiem bujali się przez lata. Ostatnio byłam w krakowskiej restauracji Pod Norenami http://www.podnorenami.pl/ (cudownej zresztą i bardzo polecam jak będziesz miała okazję bo jestem pewna że by Ci się spodobała), byłam z dwójką znajomych mięsożerców, którzy oczarowani daniami nie mogli uwierzyć ze to nie wołowina lub kurczak (seitan w odpowiedni sposób przyrządzony albo tempeh). Dziś już te smaki mi nie przeszkadzają bo mięsnego prawie nie pamiętam ale wiem, że jeśli się chce da się przywołać różne smaki :)

    • O seitan już słyszałam. Był kiedyś program na Kuchni+ poświęcony temu mącznemu wynalazkowi;) Spróbować nie miałam okazji,ale z pewnością nie omieszkam,kiedy się taka pojawi:)Nazwę knajpy zapisuję,bo kto wie,czy latem nie zawitamy w Krakowie:)Dzięki:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.