Paszteciki z farszem z kapusty i suszonych grzybów – kapuśniaczki

Choćbyśmy nie wiem ile wiosny przynieśli do domu w postaci prymulek, dzwonków, hiacyntów, pyszniących się od miesiąca na marketowych półkach, to i tak nie zmienimy tego, że zima (o dziwo!) ze śniegiem i mrozem wciąż trwa. A jak zima, to wiadomo, że kiszona kapusta i buraki są wciąż na topie. Stąd dzisiejsza propozycja dania obiadowego. Kapuśniaczki najczęściej robi się na Boże Narodzenie, ale u mnie w tym roku ich nie było. Musiały więc pojawić się w innym terminie, bo są bardzo lubiane. Farsz z kiszonej kapusty i suszonych leśnych grzybów, schowałam z cieście krucho – drożdżowym. Prosto i pysznie. Do pasztecików obowiązkowo pojawił się barszcz czerwony, na który bez trudu znajdziecie przepis na blogu. Polecam nie tylko od święta;)

Paszteciki – kapuśniaczki

Składniki farszu (2 duże blachy z wyposażenia piekarnika):

  • około 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 2-3 garście suszonych grzybów
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania farszu:

Wieczorem przed przygotowaniem dania grzyby przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, a następnie zalewamy w garnku, w którym będą gotowane zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła grzyby. Następnego dnia grzyby stawiamy na ogniu i gotujemy około 15 – 20 minut od momentu zagotowania. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i drobno siekamy. Wody nie musimy wylewać. Możemy ją wykorzystać do ugotowania barszczu lub ostudzić i zamrozić w kostkach, a potem wykorzystywać do aromatyzowania zup i sosów. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie starannie odcedzamy. Najlepiej pozostawić ją w durszlaku, by dobrze odciekła. Kiedy kapusta odcieknie i przestygnie, siekamy ją. W garnku z grubym dnem smażymy posiekaną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oleju wraz z liśćmi laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Dodajemy kapustę oraz grzyby i całość razem smażymy kilka minut, w międzyczasie doprawiając solą, świeżo  mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i dużą ilością majeranku. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki ciasta krucho-drożdżowego:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 gramów drożdży
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • rozkłócone jajko do glazurowania pasztecików
  • od posypania sezam, mak, czarnuszka, siemię

Sposób przygotowania ciasta:

Drożdże rozpuścić w jogurcie i łyżeczce płynnego miodu. Mąkę z masłem i pozostałymi składnikami posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na cienki (niewiele grubszy niż ciasto na pierogi) prostokąt. Na środek wzdłuż dłuższego boku układać nadzienie. Nadzienia ma być tyle, by wystarczyło ciasta na zlepienie. Ciasto zlepić, chowając farsz. Pokroić na około 6 części – pasztecików. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Gotowe paszteciki odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20-25 minut.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.