Gołąbki z czerwonej kapusty z farszem z kaszy gryczanej, grochu i warzyw z sosem z suszonych grzybów

Mam w domu wielkiego wielbiciela gołąbków. Dlatego pojawiają się one na naszym stole kilka razy w roku. Niemal za każdym razem z innym farszem i innym sosem. Tym razem zrobiłam gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną, grochem i dużą ilością warzyw, dzięki którym farsz zyskał fantastyczny aromat, podkręcony jeszcze ziołami, a ostatecznie też rewelacyjnym sosem z suszonych grzybów. Nie wyobrażacie sobie gołąbków bez mięsa? Przy tej gamie smaków, aromatów, nawet nie zauważycie jego braku. Farsz zawinęłam w czerwoną kapustę, ale jeśli jej nie macie, możecie wykorzystać inną. Polecam na obiad dla rodziny i dla gości:)

Gołąbki z czerwonej kapusty z farszem z kaszy gryczanej, grochu i warzyw z sosem z suszonych grzybów

Składniki (na około 15 sztuk):

  • 1 duża główka czerwonej kapusty
  • 1 szklanka grochu łuskanego (połówki) – około 200 gramów + 3,5 szklanki zimnej wody
  • 200 gramów kaszy gryczanej palonej
  • 3 duże cebule
  • około 300 gramów marchewki
  • ok. 300 gramów selera
  • 2 strąki czerwonej papryki (użyłam mrożonej)
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz kajeński lub ostra papryka
  • lubczyk
  • majeranek

Sposób przygotowania gołąbków:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Groch zalać w garnku wodą i odstawić na 1/2 – 1 godzinę. Po czym postawić na ogniu i zagotować. Nie solić. Gotować pod przykryciem (pilnować, by nie wykipiał) do miękkości. Może się nawet lekko rozgotować. U mnie trwało to około 30 – 40 minut. W tym czasie woda powinna się niemal całkowicie wchłonąć. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski lub w kostkę. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Ostatecznie woda ma całkowicie odparować. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju. Do dużej miski wsypać ugotowaną kaszę, dodać ugotowany groch, uduszone warzywa oraz cebulę bez oleju. Całość doprawić solą, pieprzem kajeńskim, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Starannie wymieszać. Kapustę z wyciętym głąbem umieścić w dużym garnku z gotującą się wodą. Woda powinna przykrywać całą kapustę. Pilnując, by woda się ponownie zagotowała, stopniowo zdejmować sparzone liście. Ja robię to dwoma widelcami. Muszą być elastyczne, by dało się z nich formować gołąbki. Z każdego liścia ściąć twardy, środkowy nerw, tak by nie przedziurawić go. Na liście nakładać farsz i zwijać gołąbki. Układać je w naczyniu do gotowania parze lub w rondlu do zapiekania. Rondel należy uprzednio wyłożyć liśćmi pozostałymi z zawijania gołąbków. W parowarze dusić gołąbki około 45 minut. W rondlu należy najpierw gołąbki podlać 1/2 szklanki wrzątku lekko osolonego, a następnie zapiekać w 200 stopniach ok. 1 godzinę.

Składniki sosu:

  • 4 spore garście suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 6 – 8 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany (więcej jeśli chcemy uzyskać rzadszy sos)
  • 1 szklanka wody zachowanej z gotowania grzybów
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania sosu:

Grzyby opłukać na sicie pod strumieniem zimnej wody. Następnie włożyć je do garnka, zalać wodą i odstawić do namoczenia na 1 godzinę. Można też namoczyć grzyby na całą noc. Postawić grzyby na ogniu, zagotować i gotować około 15 – 20 minut. Następnie wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową na sito. Zlać kubek wody z gotowania grzybów i zachować do sosu. Przestudzone grzyby pokroić tak drobno jak lubimy. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pokrojone grzyby i całość smażyć kilka minut, często mieszając. W międzyczasie dodać rozmaryn, majeranek i lubczyk i smażyć wraz z grzybami. Grzyby oprószyć mąką, wymieszać i wlać wodę zachowaną wodę. Następnie dodać jogurt lub śmietanę, wymieszać, zagotować. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.