Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym

Ta surówka z czerwonej kapusty należy do moich ulubionych zimowych surówek. Nie przepadam za kapustą, która jest uprzednio sparzona wrzątkiem. Wolę ją zdecydowanie w wersji całkowicie surowej. Aby nie była zbyt twarda wystarczy ją zetrzeć na tarce. Tą surówkę przygotowałam tylko z dodatkiem cebuli i jabłka, ale można ją wzbogacić również o startą na drobnych oczkach tarki marchewkę, selera czy pietruszkę. Lubię ją nie tylko za smak, ale również za kolor:) Spróbujcie:)

Surówka z czerwonej kapusty z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 1 jabłko ze skórką
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie, ale z majonezem jest smaczniej)
  • ok.300 gramów jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu winnego (z białego lub czerwonego wina,ewentualnie jabłkowego)
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapustę i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać doń drobno posiekaną cebulę. Jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz octem. Sos doprawić solą. Wlać do warzyw, wymieszać.

7 Komentarze

  1. Ja też wolę surówkę z czerwonej kapusty w formie niezmiękczanej tylko zwyczajnie drobno posiekanej :) A wiesz jaka jest moja ulubiona ? z samym tylko jogurtem i majonezem. Nawet przepisu nie ma co wstawiać na łyse 3 składniki :)

    • Nie od dziś wiadomo, że im prościej tym lepiej;) :))) Tu też szału składników czy innych wymyślności nie ma, ale zauważyłam, że to co nam wydaje się oczywiste i najnormalniejsze nagle kogoś zachwyci:)Tą surówkę postanowiłam wrzucić na bloga, po tym jak zachwyciła się nią najpierw moja mama (później robiła ją sobie cały tydzień),a potem moja kuzynka. Pomyślałam, że może jeszcze komuś posmakuje;) :)))

  2. Zrobiłam tą surówkę w tej wersji i z dodatkiem marchewki i pora zamiast cebuli. Obydwie wersje rewelacyjne! Moim zdaniem kluczowy w tym przepisie jest sos. Mniammmmm :)))

    • To prawda, chodzi o sos:) Można go zastosować do dowolnych kompozycji warzywnych:) Surówka z białej kapuchy z tym sosem też jest świetna.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.