Kapusta wigilijna z białą fasolą i suszonymi grzybami

W wielu regionach kraju kapustę wigilijną przygotowuje się z grochem. U mnie zawsze była to kapusta z białą fasolą i suszonymi grzybami. To proste, ale jakże smaczne danie. Gdyby dodać doń suszone śliwki uzyskalibyśmy wegetariański bigos:) Kapustę można przygotować z fasolą samodzielnie ugotowaną i taka (nie czarujmy się) jest najsmaczniejsza, ale w sytuacji awaryjnej możemy wykorzystać fasolkę z puszki. Gotowanie fasoli nie jest niczym skomplikowanym, jak się niektórym wydaje. W przepisie podaję dokładną instrukcję jak to zrobić. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to namoczenie fasoli poprzedniego dnia, a o tym i mi zdarza się zapomnieć, kiedy planuję danie z udziałem fasoli ;)

Kapusta wigilijna z białą fasolą i suszonymi grzybami

Składniki:

  • 1 – 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli* lub 2 puszki fasoli
  • 2-3 garście suszonych grzybów
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

* na jedną szklankę ugotowanej fasoli potrzebujemy ok. 80 gramów suchej fasoli

Sposób przygotowania:

Wieczorem przed przygotowaniem dania grzyby przepłukujemy na sicie pod strumieniem zimnej wody, a następnie zalewamy w garnku, w którym będą gotowane zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła grzyby. Fasolę przepłukujemy na sicie zimną wodą. Wrzucamy do garnka, w którym będzie się gotowała i zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad powierzchnię fasoli). Następnego dnia grzyby stawiamy na ogniu i gotujemy około 15 – 20 minut od momentu zagotowania. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i drobno siekamy. Wody nie musimy wylewać. Możemy ją wykorzystać do ugotowania barszczu lub ostudzić i zamrozić w kostkach, a potem wykorzystywać do aromtyzowania zup i sosów. Z fasoli wylewamy wodę i zalewamy ją świeżą, zimną wodą (ok. 2 cm ponad powierzchnię). Możemy dodać do niej 3 ząbki czosnku oraz gałązki świeżych ziół (tymianek, rozmaryn). Stawiamy na ogniu i gotujemy (nie solimy!) do miękkości. U mnie trwa to ok. 30 – 40 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania solimy lekko fasolę. Gotową fasolę odcedzamy. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. W garnku z grubym dnem smażymy posiekaną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oleju wraz z liśćmi laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Dodajemy kapustę oraz grzyby i fasolę i całość razem smażymy kilka minut, w międzyczasie doprawiając solą, świeżo  mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i dużą ilością majeranku.

2 Komentarze

  1. Nie znałam takiej „mieszanej” wersji, ale wiadomo z góry ze musi być pyszna – z takim składem nie ma wyjścia :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.