Pierogi gryczane pieczone z farszem z kaszy gryczanej, łososia i selera w towarzystwie sałaty z chrzanowym winegretem

Dzisiaj proponuję Wam pyszne, chrupiące pierożki gryczane, wypełnione wyrazistym farszem z kaszy gryczanej, łososia i selera. Smak tych składników podkreśla i uzupełnia świeży korzeń chrzanu. Jednak jeśli nie macie świeżego chrzanu, możecie użyć dobrego jakościowo chrzanu ze słoika. Chrzan znalazł się w farszu oraz w sałacie, którą podałam do pierogów. Pierogi można też serwować z rozmaitymi dipami, np. z sosem chrzanowym, jak w tym przepisie:


http://chlebemisola.blog.pl/2014/10/20/patisony-faszerowane-kasza-jaglana-kalafiorem-i-lososiem-z-sosem-chrzanowym/

To danie jest idealnym codziennym obiadem, ale doskonale sprawdzi się także, gdy podejmujemy gości. Jest to też moja propozycja na wigilijny stół, np. zamiast kapuśniaczków. Pierogi są smaczne na ciepło, ale również na zimno, można więc je serwować jako przekąskę podczas karnawałowych spotkań. Polecam:)

Pierogi gryczane z farszem z kaszy gryczanej, łososia i selera w towarzystwie sałaty z chrzanowym winegretem

Składniki farszu:

  • 100 gramów kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ćwiartka małego selera (około 100 gramów)
  • ok. 400 gramów świeżego łososia
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • chili lub pieprz kajeński
  • oregano suszone
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu (można też użyć dobrej jakości chrzanu ze słoika)

Sposób przygotowania farszu:

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. W patelni z nieprzywieralnym dnem, na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojony drobno czosnek oraz jednocześnie dorzucić starty na tarce seler. Wszystko razem smażyć tak, by seler nieco zmiękł. Można odrobinę posolić, by seler puścił wodę. Dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i całość dosmaczyć solą, pieprzem kajeńskim, oregano oraz chrzanem. Zdjąć z ognia. Filet łososia pozbawić skóry i pokroić w około 1 centymetrową kostkę. Dodać do kaszy, wymieszać.

Składniki ciasta (na około 50 sztuk):

  • 150 gramów mąki gryczanej (1 pełna szklanka)*
  • 250 gramów mąki pszennej typ 650 (1 i 3/4 szklanki)
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajo rozmącone – do posmarowania pierogów po wierzchu

*mąkę gryczaną można kupić lub samodzielnie zmielić kaszę w młynku do kawy

Sposób przygotowania ciasta:

Obie mąki przesiać do miski (misy miksera, jeśli to on będzie zagniatał ciasto), wymieszać ze szczyptą soli. Zrobić wgłębienie w środku mąki i wkruszyć w nie drożdże, które następnie polać łyżeczką miodu. Wlać też 3 łyżki wody i wymieszać grzbietem łyżki, by drożdże się rozpuściły. Wlać oliwę oraz pozostałą wodę. Całość wymieszać, po czym zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta również lekko pooliwić. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę/blat i lekko zagnieść. Następnie odcinać kawałki ciasta i rozwałkowywać na grubość nieco większą niż na klasyczne gotowane pierogi. Wycinać kubkiem krążki o średnicy około 6 – 6,5 cm. Na każdy krążek nakładać sporą łyżeczkę farszu, sklejać (nie trzeba tego robić tak starannie jak w przypadku pierogów gotowanych) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pieróg nakłuć wykałaczką i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Składniki sałaty:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1/2 małej cebuli białej lub czerwonej

Składniki chrzanowego winegretu:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka chrzanu świeżo startego (ewentualnie dobrej jakości chrzanu ze słoiczka)
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania sałaty:

Sałatę porwać na małe kawałki, paprykę pokroić w kostkę lub paski, cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce. Składniki sosu wlać/włożyć do małego słoiczka, który następnie zakręcić i potrząsać nim energicznie do uzyskania gładkiej emulsji. Sosem polać sałatę, wymieszać.

1 Komentarz

  1. Przepyszne ! I przypomniałaś mi ze dawno nie robiłam pierogów pieczonych – koniecznie muszę to zmienić :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.