Kwas buraczany na barszcz czerwony

Cóż mogę Wam napisać o kwasie buraczanym poza tym, że służy do tego, by na jego bazie ugotować pyszny czerwony barszczyk do picia lub do podania w nim uszek wigilijnych? Przygotowanie tego „specyfiku” jest prościutkie i zajmuje tylko chwilę. Reszta robi się sama:)

Kwas buraczany na barszcz czerwony

Składniki:

  • 1,5 kg buraków czerwonych
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • 2 kulki ziaren jałowca (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować wraz z solą (1,5 łyżki) i ostudzić. Buraki obrać, pokroić na kawałki. Czosnek obrać, większe ząbki przekroić na pół. Buraki oraz wszystkie pozostałe składniki umieścić w dużym w słoju. Zalać ostudzoną wodą z solą. Zamknąć/zakręcić słoik i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni (około tygodnia). Po tym czasie kwas będzie gotowy do użycia.

*Przepis na barszcz na kwasie buraczanym zostanie zamieszczony na blogu po ukiszeniu się buraków:)

1 Komentarz

  1. Ja wczoraj wieczorem nastawiłam swój bo Ł ponaglał od kilku dni (on kocha barszcz ponad wszystko i bez zapewnienia że na święta będzie 10 litrów nie przestanie marudzić :) Jeszcze nie zdążyłam „pstryknąć” a dziś czytam u Ciebie …oczywiście nawet mnie już nie dziwi, że robimy niemal identyczny hehe Oj pachnie już świętami, pachnie :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.