Pierogi z kapustą i grzybami

W każdym regionie kraju, ba w każdym domu nieco inaczej przyrządza się potrawy wigilijne. Często są to też zupełnie inne dania. W moim domu rodzinnym zawsze na wigilijnym stole musiały być pierogi z kapustą i grzybami. Do farszu moja mama dodawała również ziemniaki. Ja robię te pierogi tak samo i takie najbardziej smakują mi i mojej rodzinie. Te pierogi poza wigilią robię jeszcze raz – dwa razy w sezonie jesienno – zimowym. Często podaję do nich barszcz czerwony kwaszony lub z tego przepisu:

http://chlebemisola.blog.pl/2014/12/01/barszcz-czerwony-do-picia/

Chętnie poznaję tradycje kulinarne z innych zakątków Polski i bywa, że włączam jakieś nowe danie do świątecznego menu. Chętnie przeczytam co Wy podajecie na wigilię. Tymczasem zachęcam Was do wypróbowania mojej wersji pierogów wigilijnych, niekoniecznie z okazji świąt:)

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki farszu (na około 70 pierogów):

  • ok.1,5 kg kapusty kiszonej
  • 4 garście suszonych grzybów
  • ok. 800 gramów ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 4 duże cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania farszu:

Grzyby przepłukać na sicie zimną wodą, a następnie w garnku zalać je wodą i odstawić na conajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Nie zmieniając wody, grzyby ugotować (około 20 minut od momentu zagotowania). Po ugotowniu wyjąć je łyżką cedzakową na sito, by dobrze odciekły z wody. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości (ok. 15 minut od momentu zagotowania). Odcedzić w durszlaku i ostudzić.  Po ostudzeniu bardzo starannie odcisnąć z nadmiaru wody. Ja odciskam po garstce kapusty bardzo mocno ściskając ją dłońmi. Jeśli nie zrobimy tego porządnie farsz będzie zbyt luźny i trudno będzie lepić pierogi. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie usmażyć na oleju. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Kapustę, grzyby i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jesli jej nie mamy należy jeszcze gorące ziemniaki dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, natomiast kapustę i grzyby starannie posiekać nożem. Kiedy składniki są zmielone łączymy je z usmażoną cebulą, starając się dodać ją bez oleju, w którym się smażyła. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Farsz powinien być pikantny, wyrazisty.

* farsz dobrze jest przygotować dzień wcześniej, by dobrze się schłodził i stężał w lodówce, wówczas przyjemniej lepi się pierogi

Dodatkowo do podania pierogów:

  • 2 cebule drobno posiekane, usmażone na oleju

Składniki ciasta:

  • 750 gramów mąki
  • ok. 460 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania ciasta i pierogów:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać  z solą. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Czasem wody trzeba mniej, a czasem więcej. Zależy to od mąki. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, wyłożyć je na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i delikatne. Gotowe ciasto przełożyć do miseczki i przykryć ściereczką, by nie wysychało. Odcinać po kawałku ciasta. Wałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdy krążek wkładać sporą łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Gotowe układać na oprószonym mąką blacie lub na lnianej/bawełnianej ściereczce. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze około minuty, wyjmować łyżką cedzakową. Serwować polane usmażoną cebulką.

3 Komentarze

  1. ja również nigdy nie dodawałam ziemniaków… w tym roku zrobię wg Twego pomysłu… tak jak i pierniki :)

    • Cieszę się, chociaż pomysł nie mój.Tak zawsze robiła moja mama, a wcześniej pewnie jej mama:)Pozdrawiam ciepło:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.