Barszcz czerwony do picia

Ten barszcz jest doskonały kiedy zapomnimy nastawić kwas albo barszczu nie planujemy, a jednak mamy nań ochotę. Może też być barszczem ostatniej szansy na wigilijnym stole, kiedy nie mieliśmy wcześniej czasu na przygotowanie barszczu kwaszonego. Możemy go popijać tak po prostu, ale również podać z uszkami czy też jako dodatek do pierogów z kapustą albo pasztecików. Jest pyszny i śmiało może konkurować z barszczem kwaszonym. Polecam na co dzień i od święta:)

Barszcz czerwony do picia

Składniki:

  • 2,5 kg buraków czerwonych
  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • 5 litrów wody lub ulubionego bulionu
  • ok. 9 łyżek czerwonego octu winnego
  • sól
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • chili lub pieprz kajeński
  • majeranek suszony
  • lubczyk suszony

Sposób przygotowania:

Buraki, marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę, czosnek obieramy, myjemy i kroimy w spore kawałki. Cebulę pozostawiamy w całości, a ząbki czosnku rozgniatamy płaską stroną noża. Pora oczyszczamy i myjemy, jabłko (jeśli używamy) przekrawamy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz odrobinę soli. Zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zagotowujemy. Kiedy zupa wrze, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Następnie zupę doprawiamy solą, pieprzem czarnym, chili, majerankiem, lubczykiem oraz octem winnym. Ocet dodajemy stopniowo, mieszamy  i próbujemy czy odpowiada nam stopień zakwaszenia. Całość jeszcze chwilę gotujemy, by smaki się połączyły. Następnie barszcz odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a najlepiej do kolejnego dnia. Zimny barszcz mieszamy i przez sito przelewamy do drugiego garnka. Otrzymamy klarowny barszczyk do picia. Można również pominąć odcedzanie, delikatnie nabierając barszcz chochelką, by nie pływały nam w kubku/talerzu „farfocle” z warzyw i przypraw.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.