Chili con carne z indyka z fasolą czerwoną i kukurydzą z prostym guacamole

Niektórzy sądzą, że chili con carne to danie tłuste i wysokokaloryczne. Moja wersja tej potrawy jest zaprzeczeniem tej tezy. Przyrządziłam ją z chudego mięsa z indyka, do usmażenia którego użyłam niewielkiej ilości oliwy. Reszta to tylko warzywa. I chociaż fasola czy kukurydza mają sporo kalorii, to są jednocześnie zdrowe, bogate w białko i wiele innych składników odżywczych, których tak nam potrzeba szczególnie jesienią i zimą. Danie to można jak najbardziej zaliczyć do potraw z gatunku fit:) Ja podałam je z prostym guacamole i jogurtem naturalnym. Polecam wszystkim dbającym o zdrowie i figurę:)

Chili con carne z indyka z fasolą czerwoną i kukurydzą z prostym guacamole

Składniki na chili con carne:

  • ok.1 kg zmielonego mięsa z piersi z indyka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 małe puszki pomidorów lub dwie duże lub ok.1200 gramów świeżych pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy lub szklanka samodzielnie ugotowanej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy bez zalewy lub ziarna kukurydzy obkrojone z 2 kolb
  • oliwa
  • sól
  • chili
  • oregano
  • papryka wędzona lub słodka sproszkowana papryka

Sposób przygotowania:

Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać posiekany drobniutko czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć, po czym dodać mięso i szybko obsmażyć je na sporym ogniu często mieszając. Dodać pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę i wstępnie doprawić solą, chili i oregano. Gdy się całość zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać fasolę oraz kukurydzę i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku. Serwować dowolnie: z ryżem, plackami tortilli, guacamole, kwaśną śmietaną, jogurtem.

Składniki na proste guacamole:

  • 2 sztuki awocado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 2,5 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Z awokado łyżką wydrążyć miąższ i pokroić w kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól. Wymieszać.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.